Akçakoca'da meydana gelen arkadaş cinayeti, Cumayeri'nde ağabeyin 2 kardeşini öldürmesi,Yığılca'da oğlu tarafından vurulan anne ve son olarak Gölyaka'da eski eniştesini sokak ortasında öldüren genç... Tüm bunların sıcak aylara denk gelmesinin aslında tesadüf olmadığı bilim adamları tarafından araştırılmış bir gerçek. Cinayet haberlerinin neden bu kadar arttığını Psikolog Busra Ceylan'a sorduk. Ceylan, sıcakların sadece bu olaylar üstünde tek başına neden değil, iletişim eksiliğinden de kaynaklandığını söyledi.

OLAYLAR ASLINDA AİLEDE BAŞLIYOR

Ceylan, “ Şiddet eğiliminin toplumda artmasının bir çok nedeni var ancak temel aile içindeki iletişim diyebiliriz. Çünkü bu tür eylemler genelde taklit yoluyla öğreniliyor. Olaylar aslında ailede başlıyor. Manevi boşluk, eğitim seviyesi ekonomik sorunlar olabilir. Manevi boşluktan dolayı internet kullanımı artıyor. İnternet ortamında da birçok olumsuz görüntülere ulaşabiliyorlar. Toplumdan uzaklaşıyorlar. Bu da asosyal kişikler oluşuyor. Toplumdan uzaklaşan bireyler başka bir bireye tahammül seviyeleri azalıyor. İnsanların birbirine tahammülü yok. Ekonomik şartlar ne kadar kötüye giderse intahar ve şiddet olayları artıyor. Madde bağımlılığı, alkol tüketimi, sıcaklar da şiddeti neden olabiliyor. Şiddete neden olan bir başka nedenlerden biri de çevre baskısıdır. Yanlış namus anlayışından kaynaklanıyor. Yanımda kıza baktı diyerek insanların biribibrini öldürebilidğini de biliyor ve okuyoruz. “dedi.

MEDYA DA ETKİLİ

Şiddet olaylarında medyanın da çok büyük etkisinin olduğunu söyleyen Ceylan, son zamanlarda Mısır'daki savaşlar ve bu savaşların videoları sosyal paylaşım sitelerinde alenen yayınlanması da olayların artık kanıksanarak normal bir hal almasına neden olduğunun da altını çizdi.

Ceylan, “Taklit yoluyla öğrenildiği için, ne kadar çok insanlar görürse o kadar çok uyguluyorlar. Medyadaki tüm olumsuzluklar silah kullanımı, madde kullanımı, çarpık ilişkiler insanlar ne kadar görürlerse o kadar normalleşiyor. Ve kendileri de bunları uyguluyorlar. Olabildiğince medyanın da buna dikkat etmesi lazım. Bunları alenen sunmaması gerekiyor.” dedi.

Düzce'de meydana gelen cinayet haberlerini de değerlendiren Ceylan, Cumayeri'nde bir ağabeyin 2 kardeşini vurarak öldürmesi ekonomik sebepli, Yığılca'da evladın annesini ağır yaralaması ve Gölyaka'da yaşanan cinayetinde çevre baskısından kaynaklı olduğunu belirtti.

ŞİDDETLER NASIL AZALIR?

Şiddetlerden uzak kalmak için, sıcaklıkların en yüksek olduğu saatlerde insanların tahammül gücünün azalması nedeniyle kavgaların çıkmasına neden oluyor. Uzmanlar, öğlen satlerinde mümkün olduğunca fazla dışarda kalmamak ve polemiklere girmemek konusunda halkı uyarıyor.

Kapalı mekanlarda çok fazla kapalı kalmamak, yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatör kullanılması, aşırı efor gerektiren işlerden, alkol, sigara ve ağır yiyeceklerden uzak durulması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Haber: G. KARDUZ