Türkiye'de domuz gribi vakalarının yeniden hortlaması vatandaşları tedirgin ediyor. Hastada H1N1 virüsü taşıdığı “domuz gribi” virüsü olabileceği ihtimaline karşı, hastane yönetimleri de önlemleri en üst seviyeye çıkardı. Düzce’de mevsimsel grip nedeniyle 07 Ocak 2016 tarihinden itibaren 34 hasta hastanelere yattı. 18 kişiden numune alınarak İstanbul Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderildi. Gönderilen numunelerin ait olduğu 14 hastanın tahlil sonucu belli oldu. Çıkan sonuçlardan 12’si pozitif (7’si H1N1-3’ü H3N3-2’si RSV A/B), 2’si negatif sonuçlandı. Pozitif sonuçlardan 7’sinin domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü olduğu bildirildi. Alınan numunelerden 4 tanesinden ise sonuç beklendiği açıklandı. Domuz gribi şüphesi ile yatışı yapılan hastaların 26’sının taburcu edildiği, şuan itibari ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde  5 hasta, Atatürk Devlet Hastanesinde 1 hasta olmak üzere toplamda 6 hastanın H1N1 virüsü şüphesiyle yattığı açıklandı. Grip hastalığında kullanılan Anti-viral ilaçlar Halk Sağlığı Müdürlüğü deposunda yeterli miktarda mevcut olduğu, Hastanelerin talepleri doğrultusunda anti viral ilaçlar verildiği bildirildi.

Grip sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğuna dikkat çeken yetkililer, gribe karşı alınacak önlemler özetle şöyle sıraladı:

•         Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.

•         Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atın

•         Sabun ve su ile eller sık sık yıkayın.

•         Yüzeyleri sık sık temizleyin

 

Ayrıca grip geçirdiğinizde nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ağırlaşması üzerine bir hekime başvurulması ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanılması istendi ve hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmaması gerektiği bildirildi.


Haber;S.KAŞKIR