İlk olarak 2007 yılında Melen Projesi ile gündeme gelen 2011 yılında ise hayata geçirilmesi için ilk somut adımların atıldığı atık su arıtma tesislerinde aradan geçen 7 yıla karşın bir arpa boyu yol alınamadı. Kaynaşlı, Cumayeri ve Yığılca ilçelerine yapılması planlanan tesisler proje aşamasında kaldı.


Belediyelerin elleri kolları bağlı



Düzce'de sadece merkez ve Akçakoca'da olan arıtma tesislerinin yapımının yüksek maliyetli olması nedeniyle bu işin altından kalmayacak durumda olan ilçe belediyelerine Melen Proje ile umut doğmuştu. İstanbul'un 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak proje ile Kaynaşlı, Cumayeri ve Yığılca'ya atık su arıtma tesisi kurulması artık zorunluluk haline dönüşmüş ve bu işi İSKİ üstlenmişti. 2011 yılında belediyelerle protokol imzalayan İSKİ, Düzce’yi geri plana itince atık su gibi büyük bir problem de yıllardır çözülemiyor. Arıtmanın olmadığı ilçelerde kanalizasyon suları Melen Çayı ve Asar Deresi'ne akıyor. Arıtma tesislerini kurup işletecek güce sahip olmadığı için belediyeler, elleri kolları bağlı şekilde İSKİ'yi bekliyor.



7 yıl geçti hala proje aşamasında



Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan yetkililer de işin artık Düzce'den çıktığını "Top İSKİ'de" sözleriyle aktarıyor. Ocak ayında yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda sürece ilişkin bilgi veren DSİ yetkilisinin açıklamaları ilçeler için acil ihtiyaç olan atık su arıtma tesislerinin hala proje aşamasında olduğunu ortaya çıkarmıştı. Proje aşamasında yaşanan aksaklıklar gerekçesiyle aylarca uzayan süreçte hala aşama kaydedilememesi milletvekillerini harekete geçirdi.



Bakan Eroğlu'ndan söz alındı



Bugüne kadar süreci hızlandırmak için bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunan bürokrat ve siyasiler son olarak geçtiğimiz mart ayında Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan söz almıştı. Melen Barajı'nın temel atma töreninde Vali Ali İhsan Su ve Düzce Milletvekili Osman Çakır Düzce’deki köylerin kanalizasyon ve ilçelerin arıtma probleminin çözümü konusunda DSİ ve İSKİ müdürlerinin yanında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan destek istemişti. Eroğlu da Düzce havzasında arıtmaların yapılarak pis suyun havza dışına çıkarılacağı sözünü vermişti.


İSKİ'ye tepkiler...



İSKİ sadece arıtma tesislerini yapmadığı için eleştirilmiyor. Özellikle muhalefet, "Derelerin kenarlarına, 'burası İSKİ havzasıdır çöp atmayınız' yazıyor. Bizim derelerimizin, yapacağımız evlerimizin, şehirdeki imarlarımızın her şeyine karışıyor. İSKİ, aldığı suyla ilgili herhangi bir bedel ödemek istemiyor." demeçleriyle sık sık İSKİ'nin Düzce'deki uygulamarına tepki gösteriyor. Yapılan toplantılar, imzalanan protokoller, hazırlanan projeler, tüm baskı ve girişimlere karşın yıllardır daha bir çivi çakılamayan atık su arıtma tesisleri için şimdi umutlar Bakan Eroğlu'nda... Katı atıktan sonra ilçe belediyelerinin en büyük sorunu olan atık su arıtma konusunun bu yıl çözüme kavuşması bekleniyor.

 

 

Haber;C.Üstüner