Türkiye Emekliler Derneği, bir emekli üyesi adına, özel ve üniversite hastanelerinin sigortalılardan alabileceği fark ücretini yüzde 30'dan yüzde 70'e çıkartan Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay'da dava açtı.
Dava konusu karar kapsamındaki sağlık kuruluşlarına, fark ücreti oranı konusunda aşırı marj ve esneklik tanındığı ifade edilen dilekçede, şu görüşlere yer verildi:
''Sağlık hizmeti alacak olan kişilerin söz konusu sağlık kuruluşlarının bu geniş alanda hangi oranda ilave ücret alacağını araştırmaları ve bunlarla ilgili sağlıklı sonuç elde etmelerinin ne kadar zor bir iş olacağı kuşkusuzdur. Bunun sonucunda hizmet alanların, hizmet verenlerin insafına terk edildiği bir tablo oluşacaktır. Dava konusu bu kararın, büyük karmaşa ve kaosa yol açılacağı, büyük şikayet ve sorunları ortaya çıkaracağı ve bundan Anayasa'nın temel ilkelerinden biri olan sosyal devletin zarar göreceği açıktır.
Ayrıca dava kapsamındaki bir sağlık kuruluşuna müracaatla uzun süreli tetkik ve tedavi hizmeti alması gereken bir hasta daha önceden azami yüzde 30 ilave ücret ödeme riski taşırken, şimdi hastanın bu riski yüzde 70 seviyesine çıkarılmaktadır. Dava konusu kararda bu durumda olan kişilerin kazanılmış haklarını koruma doğrultusunda bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle de dava konusu karar hukuka aykırılık yaratmaktadır.''
Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu da ''Enflasyon rakamları ortadayken, maaşlara yapılan zamlar ortadayken, ekonomik ortam ortadayken yüzde 30 tespitinin üzerinden daha bir buçuk yıl geçmeden bu oranın yüzde 100'ün üzerindeki bir artışla yüzde 70'e çıkarılmasının izahı mümkün değildir'' dedi.