Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan bağımlılık araştırması... Düzce'de olduğu gibi ülke genelinde de artık ürkütücü bir tablo çizen uyuşturucu madde kullanımının artık ortaokul çağlarına kadar düşmesi hükümeti harekete geçirdi. Özellikle öğrencilerin bu zararlı alışkanlıklardan uzak durması için "Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi"ni uygulamaya koydu. Bağımlılara 7 gün 24 saat hizmet verecek ücretsiz danışma hattı kurulması, internet üzerinden uyuşturucu satışına karşı mücadele stratejileri geliştirilmesi, 18 yaşından küçük bağımlılara tedavi zorunluluğu getirilmesinin hedeflendiği plan kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu yıl 14-19 yaş arasında eğitime devam eden gençlerin bağımlılık durumunu inceleyecek. İlki 2014'ün ikinci yarısında yapılacak araştırma, dört yılda bir tekrarlanacak.


Sonuçlar koruyucu faaliyetleri belirleyecek


Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sorumluluğunda yapılması planlanan araştırma, mayıs ayında başlayıp kasım ayında sona erecek. Altı ay sürecek araştırmada, Türkiye sınırları içerisinde tesadüfi örneklemle belirlenecek okulların bulunduğu illerde çalışma yapılacak. Araştırmada, gençlerin bağımlılıkla ilgili tutum ve davranışlarının ilk ve orta öğretim sonrası ve üniversite eğitimi öncesi dönemde şekillenmesinden hareketle, öğrencilerin bu dönemde bağımlılık konularındaki bilgi ve tutumları ölçülmeye çalışılacak. Bağımlılıkla mücadelede, bu yaş grubundaki çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici faaliyetler, araştırma sonucunda elde edilecek bilimsel verilere dayanarak yapılabilecek.


İnternete bağımlılık da ölçülecek

 

Çalışma kapsamında, Türkiye'de 14-19 yaş arası öğrencilerde sigara, içki, illegal ilaç (reçeteli, reçetesiz, doğal ve sentetik ilaçlar), zararlı ve uyuşturucu madde kullanımı alışkanlıkları ve internet kullanımıyla ilgili verileri ortaya koyacak.



Düzce'ye önemli katkı sağlayacak

 
Öte yandan Düzce'de uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz haftalarda ilgili kurum müdürlerini toplayan Vali Ali İhsan Su, topyekün seferberlik başlatmıştı. Yerelde devam eden çalışmalara önemli katkı sağlaması beklenen bu araştırmanın bağımlılık konusunda politika geliştirme sürecine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının konuyla ilgili araştırmalar yaparak düzenli olarak bağımlılık oranlarını tespit etmesi, tespit ettikten sonra ülke genelinde önleyici sosyal politikaları belirlemesi, belirlenen politikalar çerçevesinde eğitim, tedavi sonrası rehabilitasyon ve toplumda bilinç uyandıran faaliyetleri koordine etmesi ve gerektiğinde bizzat bu faaliyetleri yönlendirmesi açısından proje üzerinde önemle duruluyor.

 

 

Haber;C.Üstüner