Düzce'de domuz gribinden ilk ölüm gerçekleşti. Düzce İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ersin Şimşek, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı ekli haritada belirtildiği üzere, Düzce'de 1 kişinin Pandemik Grip nedeniyle vefat ettiğini doğruladı. Şimşek, ayrıca hastalık belirtileri ile tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitiren 3 kişiden alınan örneklerin de İstanbul Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Laboratuarları'na gönderildiğini, yapılacak incelemenin ardından ölüm nedenlerinin kesinlik kazanacağını ifade etti.
Halen pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hasta sayısının 22 olduğunu dile getiren Şimşek, "Bunlardan 6'sının takip ve tedavisi yoğun bakımlarda sürdürülmektedir. 3 hasta ise solunum destek cihazına bağlı olarak takip edilmektedir. Şu ana kadar tedavi edilen vaka sayımız 93. Bu vakaların yüzde 60'ı bayan" dedi.
Hastalıktan korunmanın en etkili yolunun aşılanmak olduğunu ifade eden Şimşek, aşının aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulandığını söyledi.
Örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrencin aşılamalarının Aralık ayı içerisinde yapılacağını ve tarihte herhangi bir sapma olmadığını vurgulayan Şimşek, "Pandemi Yürütme Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda, Aralık ayındaki okul aşılamalarına kadar arzu eden velilerimizin çocuklarını sağlık kurumlarımıza getirerek aşılatabileceği de duyurulmuştu. Aşılarını yaptıramayan çocuklarımızın aşılarının okullarında yapılmasıyla ilgili planlama çalışmaları devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Gebelerde kullanılacak olan aşının uygulamasına 7 Aralık Pazartesi günü itibariyle başlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ersin Şimşek, "hastalık gebelerde ağır seyredebilme ve ölüm riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sebeple bütün gebelerimizin aşılanma konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir" dedi.
Şimşek, ilk doz aşı uygulanmış olan 9 yaş ve altı çocuklarda birinci dozdan en az 3 hafta sonra ikinci bir doz aşı uygulanması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, "İlk aşı dozu sonrasında bu süreyi dolduran çocuklarımızın velileri, en yakın sağlık kurumuna aşı kartlarıyla birlikte başvurarak çocuklarının ikinci doz aşılarını yaptırabileceklerdir" şeklinde konuştu.
Şimşek, Düzce'de aşıya olan ilgiden memnun olduklarını belirterek, "Bakanlığımız tarafından ilimize gönderilen 9 bin 900 aşının tamamı bitti. Yeni aşı talebimiz üzerine 2 bin 500 doz aşı daha geldi. Sağlık kuruluşlarımıza dağıttık. Yarın yada çarşamba günü takviye aşı getirmeyi planlıyoruz. Grip nedeniyle sağlık kurumlarındaki yoğunluk 2 katına çıktı. 24 saatte 400 civarında olan hastaya bakan servislerde iş yükü 2 kat arttı. Ancak sağlık çalışanlarımız özverili şekilde çalışıyorlar" dedi.