Ramazan ayında, özellikle iftar öncesi yapılan alışverişlerde psikolojik nedenler ve açlığın bastırmasıyla ihtiyaç fazlası ürün alındığı, bu yüzden aç, keyifsiz ve yorgunken alışverişe çıkılmaması önerildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, Ramazan'ın gıda tüketiminin önemli ölçüde arttığı bir ay olduğunu, bu nedenle tüketicilerin biraz daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Ailelerin oruç tutmaları ve özellikle misafirlerini ağırlarken zengin çeşit bulundurmayı tercih etmeleri nedeniyle bazen israfın ortaya çıkabildiğini ifade eden Kaya, ''Birçok yanlış hareket, Ramazan'da ibadet yapmak isterken israfa ve bütçemizin sarsılmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla gıda tüketimi ve diğer harcamalarımız Ramazan atmosferine uygun olacak şekilde daha da tasarruflu yapılmalıdır'' dedi.

Kaya, israfın önüne geçilmesi için bazı konulara dikkat etmenin yeterli olacağına işaret ederek, şu önerilerde bulundu:

''Günübirlik alışveriş yerine 1 aylık tüketimlerimizi toplu alımla karşılamalı, mümkünse gıda toptancısı ve sebze hallerini tercih etmeliyiz. Ramazan ayı için bütçe oluşturmakla daha tasarruflu bir tüketim sağlamış oluruz. Var olan krizi daha da artırmamak için kredi kartı ile borçlanma yerine bütçemize göre harcama yapmalıyız. Ürün tercih ederken ucuzluğundan öte kalite ve içeriğine dikkat etmeliyiz. Aç, keyifsiz ve yorgunken alışveriş yapmayalım. Özellikle iftar öncesi yapılan alışverişlerde psikolojik nedenler ve açlığın bastırmasıyla ihtiyaç fazlası ürün almaktayız. Günübirlik tüketilmesi gereken ürünler fazlasıyla çöpe gitmektedir.''

PİDEYE ÖZLEM EKMEK İSRAFINI ARTIRIYOR

Günlük ekmek üretiminin altıda birinin çöpe gittiğine dikkati çeken Kaya, ''Ramazan'da pideye olan özlem nedeniyle bu oran daha da artmaktadır. Taze ekmek tüketim arzusu ile bayat ekmekler çöpe gitmektedir. Dolayısıyla ekmek tüketiminde ihtiyaç belirlenerek alım yapılmalıdır'' dedi.

Ramazan ayında yaşanan fiyat spekülasyonlarına dikkat ederek tüketicilerin fiyat kıyaslaması yapmasını isteyen Kaya, ''Bazı marketler, kampanya yaptıkları bir ürünün fiyatını indirirken, bunu diğer ürünlerden çıkarmaktadır. Bu nedenle fiyat kıyaslaması yapmak alışverişi ucuza getirecektir. Besleyici olması ve daha ucuza gelmesi nedeniyle abur cubur beslenme yerine temel gıda maddeleri tercih edilmelidir'' diye konuştu.