Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu,İlimizde Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından başlatılan 2015 Yılı Sonbahar Şap Aşılama Kampanyasının 1 Ağustos’ta başlayarak 30 Ekim’e kadar süreceğini dile getirdi.  Kabaoğlu, şap aşılaması kampanyası kapsamında İlimiz genelinde 2 aydan büyük 57 bin adet büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılanacağını ve aşılamalarda öncelikle besiciliğin ve kurbanlık hayvanların yoğun olarak bulunduğu köylerden başlanacağını söyledi.

Şap hastalığı, tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalık olduğunu hatırlatan
Kabaoğlu, “Şap hastalığı ölümlere sebebiyet vermesinin yanı sıra, bu hastalık nedeniyle oluşan et, süt gibi verim kayıpları çiftçilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesi için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek büyük önem arz etmektedir. Yetiştiriciler tarafından hayvanlarına şap aşılaması mecburidir. Yetiştiricilerimizin şap aşılama kampanyası ile ilgili Müdürlüğümüzce yapılacak duyuruları dikkate almaları ve hayvanlarını şap hastalığından korumak için en etkin ve ucuz yöntem olan aşılama hususunda duyarlı olması gerekmektedir.” dedi.

Büyükbaş hayvanlardan aşı yapılmayanlara nakil izni verilmeyeceği uyarısında bulunan Kabaoğlu, “hayvanlarını aşılatmadan imtina eden yetiştiricilere ilgili kanun maddesince 7 bin 321 TL idari para cezası verilecektir.” ifadesini kullandı.