Çağımızın amansız hastalığı kanser, Çilimli'ye bağlı Esenli Köyü'nü esir almış durumda. 300 hanenin bulunduğu 500'ün üstünde nüfusa sahip Esenli Köyü'nde "kanser", hemen hemen her evden bir kişiyi hayattan kopartmış... 

Bu nedenle Esenli köyünde ortaya çıkan kanser vakaları, köylüleri tedirgin ediyor. Köyde yaşayanların büyük bir kısmının kanserden vefat ettiğini dile getiren köylüler, köyde geniş çaplı bir araştırma yapılmasını talep ediyor.

Kanserin her türüne rastlanılan köyde, vatandaşlar korku içinde yaşıyor. Köy halkının bazıları bunu Çernobil faciasına, bazıları da tarımda kullanılan ilaçlara bazısı da bir dönem bölgede yoğun olarak yapılan tütün ekimine bağlıyor. Köyde korku ve tedirginliğe yol açan kanser vakaları ile ilgili 6 yıl önce girişimde bulunarak Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuran vatandaşların çabasının sonuçsuz kaldığı öğrenildi.

kanserin her türlüsü var

Köy sakinlerinden Şaban Ceylan, " Köyde kanserin her türlüsü var. Araştırma yapılması için dilekçe verdik, karşılığı çıkmadı.  Neden bu kadar çok, yarın öbür gün bize de çıkar mı korkusunu yaşıyoruz. Genellikle sudan kaynaklanıyor. bağ bahçeye atılan ilaçlardan kaynaklandığı söyleniyor. "ifadelerini kullandı.

Bugün ona yarın bana

Bir kardeşini kanserden toprağa veren, diğer kardeşi de kanserle mücadele eden Halil Ceylan, zaman zaman duygusallaşarak yaşadıklarını paylaştı:" Kardeşim mide kanseri. Bugün ona yarın bana gelmeyeceği ne malum. Yetkililer, biran önce araştırma başlatıp, ne yapılması gerekiyorsa yapsın. 20 yıldır ölenlerin tamamı kanserden."

Bölgede kanser hastalarına tedavi eden tek merkez olan Kocaeli'nde köyden onlarca hasta tedavi görüyor.  Bu nedenle Kocaeli Üniversitesi'nden de gelen bir heyetin köyde inceleme yaptığı öğrenildi ancak, köy halkı geniş çaplı bir araştırma yapılmasını istiyor.

Haber;S.KAŞKIR