Yaz aylarında yaşanan kuraklık, Melen'den sulama amacıyla su çekilmesi ve İSKİ'nin kullandığı su nedeniyle boşalan Melen'in yatağına Karadeniz'in suları akmaya başladı. Sakarya'da durumu farketmeyen ve tarlalarını tuzlu su ile sulayan üç çiftçinin tarlaları zarar gördü.

DSİ tarafından İstanbul'a su verilmek üzere Aydoğan köyü mevkisinde bulunan regülatörün kapaklarının kapatılmasıyla,bu bölgede melen çayının karadenize akan kısmı kuruma tehlikesi altında kalırken, Karadeniz'e melen suyunun akmaması nedeniyle ortalama 7 km uzunluğundaki Bezirgan köprüsüne kadarki nehir yatağına deniz suyu doldu. Durumun farkına varamayan çevredeki köylüler tarım arazilerini ve fındık bahçelerini bu suyla sulayınca onlarca dönüm fındık bahçesi ve sebzeliklerin iki günde kuruduğu görüldü.

Tarım il Müdürlüğü ekipleri olayı incelemeye alırken, çiftçilerin tarlalarında hasar tespiti yapıldığı bildirildi.

Konunun su miktarındaki azalmadan kaynaklandığını doğrulayan DSİ İl Müdürü,Beşir Özcan,2007 yılı Temmuz ayında Hasanlar barajında suyun kot seviyesinin 248 olduğunu ve 32 milyon metreküp su olduğunu belirterek su miktarının 28 Milyon metreküpe düştüğünü söyledi. Özcan, su seviyesinin 10 metre kadar düştüğünü de ifade etti.

Geçen yıl ile bu yıl arasında 4 milyon metreküp su farkı olduğunu belirten Özcan, baraja saniyede 1,5 metreküp su girmesine rağmen su çıkışının 7 metreküp olduğunu, günde 400 bin metreküp su azaldığını söyledi.

Beşir Özcan,Düzce Belediyesi müracaatı sonrasında İçme suyunun Hasanlar barajından alma kararı alındığını belirterek''Düzce Belediyesi Aksu deresinden suyunu alıyordu ancak gelecekte yetersiz olması nedeniyle suyu Hasanlar barajından alacaktır''dedi.

Beşir Özcan,Hasanlar Barajından ve çeşitli küçük dere yataklarından gelen su Efteni gölünde toplanarak Büyük Melen çayını oluşturduğunu belirterek,Hasanlar Barajından çıkan suyun sulama amaçlı kullanılması nedeniyle,efteni gölüne çok az miktarda girdiğini söyledi.

Buharlaşmanın da su seviyesinin azalmasına neden olduğunu belirten Özcan, su birikiminin sağlanması için Aydoğan Köyü mevkiinde bulunan regülatör kapaklarının kapatılması suretiyle su birikiminin sağlanmasına çalışıldığını da söyledi. Özcan, Suyun Karadeniz'e akmaması durumunda kot farkı olmadığı için bu durumun

deniz suyunun dere yatağına girmesine neden olabileceğini de sözlerine ekledi.