Havaların ısınmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi hastalığın neden olan kene ısırmalarında, ısırığa zamanında müdahalenin kişilerin enfekte olmamaları açısından hayati önem taşıdığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın yaptığı açıklamada, kenelerin tüm dünyada tropik ve suptropik kuşakta gerek kan emerek, gerekse birçok hastalık etkeninin taşıcısı olarak hayvan ve insanları tehdit eden önemli parazitlerden olduğunu söyledi.

 

 

 Direkt etkileriyle kene felci, terleme hastalığı, anemi ve toksemiye neden olan kenelerin Türkiye’de mekanik ve biyolojik taşıyıcı olarak brucella, veba, salmonella, listeriosis, mavi dil, ıyme, KKLAgibi hastalıkların etkenlerini de bulaştırdıklarını anlatan Aydın, keneler aynı zamanda naklettikleri etkenlerin bazılarını kendi nesillerine aktararak enfeksiyonların nesiller boyu devam etmesine ve ciddi boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır dedi.

 

 

 Kenelerin bir vücut bölgesini ısırmadan önce bölgeye lokal aneztezik benzeri bir madde salgıladıklarını, bu nedenle can yakmayan ısırığın, vücutta kene görülememesi halinde ilk 24- 48 saatte fark edilmediğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti.

 

Kene ısırığının süresi hastalığın bulaştırılması açısından önemlidir. Keneler ilk 12- 16 saat içinde taşıdıkları hastalık etkenlerini hemen bulaştıramazlar. Bu nedenle kene ısırığını gören kişiler hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup keneyi vücuttan uzaklaştırmalıdır