CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve arkadaşlarının imzalarıyla ‘90’ların başındaki hava kirliliği probleminin kentlerimizde tekrar hortladığı’ ifade edilerek TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sunuldu. 

‘DÜZCE’DE HAVA KİRLİLİĞİ KRİTİK SEVİYEYİ AŞTI’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu tarafından hazırlanan raporun paylaşıldığı önergede Türkiye‘deki hava kirliliğinin özellikle belli bölgelerde kitlesel hastalıklara neden olabilecek seviyelere ulaştığı kaydedildi. Türkiye`deki hava kirliliğine dair hazırlanan raporda; İstanbul, Ankara, Bolu, Edirne, Düzce, İzmir ve Iğdır‘da hava kirliliğinin kritik seviyeyi aştığını, ülkemizde belirlenen sınır değerlerin, AB ve Dünya Sağlık Örgütü‘nün belirlediği sınırlarla uyumlu olmadığı, bizdeki değerlerin AB sınır değerlerinin yaklaşık iki katı olduğu belirtildi. Ayrıca; Ankara, İstanbul, Bolu, Keşan, Düzce, İzmir ve Iğdır‘da Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre kritik seviyenin çoktan aşıldığı da yine raporla ortaya konuldu. İlgili tespitler TBMM’ye sunularak bir araştırma komisyonu kurulması talep edildi.

‘EKONOMİK SIKINTILAR HAVA KİRLİLİĞİNİN NEDENİ’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Hava Kirliliği 2015’ raporunda ayrıca ‘doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin’ temel nedeninin ekonomik ve toplumsal sebepler olduğu ifade edildi.

Haber;S.KAŞKIR