Halk hakkını mahkemede arıyor

Düzce'de "çevre katliamı" olarak gördükleri tesislerin bölgelerinde faaliyet göstermesine sessiz kalmayan halk, artık soluğu mahkemede alıyor. Taş ocağı, HES ve katı atık depolama gibi tesislerin doğayı mahvettiğini savunan köylülerin sergilediği direniş çoğu kez lehte sonuçlanıyor. Dava açmanın yanı sıra sabah-akşam nöbet tutarak, imza kampanyaları ve basın açıklamaları düzenleyerek kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışan vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırıyor. Kendilerine destek olunması için büyük çaba sarf eden eylemdeki köylülerin ortak dilleri ise "Sadece köyümüze değil, Düzce'ye zarar veriliyor" oluyor.

Gözler bölgeye çevriliyor

Direniş ve eylemler, siyasilerin de gözünü bölgeye çeviriyor. Özellikle muhalefet partileri yerel yönetimler eliyle yapılan ya da bakanlıklar tarafından verilen raporlar doğrultusunda kurulmasına izin verilen tesisler için halkı bölgede ziyaret ederek "Yanınızdayız mesajı veriyor." Özellikle CHP'nin Düzce'den sorumlu vekilleri konuları meclise kadar taşıyarak, önergelerle sorularına cevap istiyor. Köylüler, kendilerince halkı eylemlerinde mutlu sona ulaşmak için mücade ederken ilin idarecileri de gelişmeleri yakından takip ediyor. Kimsenin mağdur olmaması istenirken nihai sonuç için mahkeme kararları bekleniyor.

Katı atık ve taş ocağına tepkiler...

Son dönemde Düzce'de direnişlere sahne olan konuların başında taş ocakları ve katı atık depolama tesisi geliyor. Esençam, Hasanlar ve Esentepe köylüleri Hecinler mevkiindeki çöp depolama tesisinin bölgeden kaldırılması için yıllardır yürüttükleri hukuk savaşını sinek ve kokudan artık evlerinde oturamaz durama gelince eyleme döktü. Yaklaşık 1.5 aydır tesis kapısının önünde kamp kuran 3 köyün sakinleri, tesis bölgeden komple kaldırılana kadar mücadele etmekte kararlı olduklarını her fırsatta dile getiriyor ve ilgili tüm kesimleri kendilerine destek olmaya çağırıyor.

Akçakoca Akkaya Köyü’nde ise şu günlerde taş ocağının faaliyet alanının genişlememesi için direniş var. Uzun yıllardır bölgede bulunan taş ocağının kapasitesini arttırılacağını haber alan köylüler ÇED raporunun işletme lehine verilmemesi adına itirazda bulunmuş ancak ÇED Raporu Değerlendirme Komisyonu’ndan olumlu rapor çıkmıştı. Şimdi komisyon kararına itiraz için harekete geçiliyor.

 HABER;C.ÜSTÜNER