İki gün önce Abant'ta yapılan Katı Atık Depolama Yöntemleri seminerinde Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da sunum yapmıştı. Bayram, sunumda Düzce'nin çöp sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Firma aracılığıyla toplanıp bertaraf edilmekte.”

Evsel nitelikle katı atıklar konusunda seminerde açıklamalarda bulunan Bayram, “ Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca tüm kentte oluşan yaklaşık 220 ton günlük evsel nitekilli katı atıklar ve kül, cürüf, bahçe atıkları özel bir firma eliyle toplatılıp bertaraf edilmektedir. Cadde, sokak, meydan ve pazaryerleri ise süpürülüp yıkanmaktadır. Dere ve akarsu kenarları da belirli aralıklarla temizlenmektedir.” dedi.

“Sakarya Büyükşehir Belediyesi'yle protokol imzalandı.”

Tıbbı atıklarla ilgili de açıklamalarda bulunan Bayram, “ Tıbbı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği urayınca tüm sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıklar Belediyemize ait lisanslı taşıma aracıyla toplatılmakta ve İZAYDAŞ yakma tesislerinde bertaraf edilmeye gönderilmektedir. 2009 yılından itibaren Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol gereği 10 yıl süreyle Sakarya da kurulacak olan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesissinde bertaraf edilecektir. Atık Pil ve Akümülatörlerle Kontrolü Yönetmeliği uyarınca belirli noktalara yerleştirilen sabit atık pil toplama kutuları ve birçok kurum kuruluşa TAP derneğiyle yapılan protokol kapsamında temin edilerek dağıtılan seyyar pil kutularından toplanan atık piller derneğe gönderilerek bertarafı sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Pilot bölgeler oluşturulacak.”

Bitkisel atık konusuna da değinen Bayram, “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca oluyan atık yağlar, Bakanlıkça yetkilendirilen özel bir firmayla yapılan protokol çerçevesinde birçok işyerinden toplanmakta ve değerlendirilmektedir. Ayrıca şu ana kadar 3 bin 400 kilogram civarında bitkisel atık yağ toplanmıştır. Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca yapılan çalışmalar ise Henüz Belediyemiz şantiyesinde oluşan atık motar yağlarının yetkili firma aracılığıyla toplatılması ve değerlendirilmesi yönündedir. Şu ana kadar 2007'de 600 litre 2008'de 540 kilogram atık motor yağı teslim eilmiştir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ise henüz Yönetim Planı oluşturulması aşamasına gelinmiştir. Tamamlanmasından sonra seçilecek pilot bölgelerde bu çalışmaya başlanacaktır. Ayrıca kaynağında ayrıştırma ve ayrı toplama projesi de şu an için planlama aşamasındadır. İlerleyen dönemlerde bu çalışmada aktif bir şekilde işlerlik kazanacaktır.” dedi,

“Mevcut durum büyük sıkıntı yaratmakta.”

Düzce'nin katı atık toplama ve İSKİ konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını da belirten Bayram, “ Kentimizde ciddi sıkıntılar yaratan katı atık yönetimi için yıllardır çektiğimiz sıkıntılar şu an için had safhaya ulaşmıştır. Şehrimizin büyük kısmının İSKİ İşçe Suyu Havzasına dahil olmasıyla birlikte mevcut durum hayli sıkıntı yaşamamıza sebep olmuştur. Bu sebeple eski vahşi depolama sahamızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince rehabilitasyon çalıŝması yapılmış ve tamamen kullanımına kapatılmıştır.” ifadelerine yer verdi.