Düzce'de dut, söğüt, çınar, akçaağaç ve fındık olmak üzere çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü mücadeleye başladı.

 

 


Düzce Ovası’nın büyük bir bölümünde özellikle güneyde bulunan ova köylerde görülen Amerika Beyaz Kelebeği zararlısı, bu yıl ilk kez merkeze bağlı Yeni Karaköy’de ortaya çıkmıştı. Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede özel idare bütçesinden 50 bin TL Ödenek ayrıldı. 8 gruba ayrılan Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Yeni Karaköy’de ilaçlama çalışmaları yaptı. Ekipler tarafından çevre ve insan dostu ilaçlar kullandı.

 

 


İlaçlama çalışmaları Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Harun Kabaoğlu ve İl Özel İdaresi Tarım Hizmetleri müdürü Faruk Küçüktaş tarafından takip edildi.


İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdürlük olarak köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadele yapacaklarını, yapılan bu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini istedi.

 

 


Kabaoğlu, “ Bugün yeni Karaköy’den start verdik. 2 kişiden oluşan 8 ekibimiz var. 16 kişilik ekibimiz yaklaşık 10 gün ilaçlama yapacak. Şuanda Amerikan beyaz kelebeğin çıktığını ve yaprakların altında larvalarını bıraktıklarını gördük. Yumurtadan çıkan larvaları şuanda beslenmeye başladı. Yaprağı terk ettiklerinde bir etkisi olmaz. O nedenle ilaçlamaya başladık. Çiftçilerimiz kendi bahçelerini kontrol etsinler. Gerek makas gerekse ilaçlı müdahale etsinler. Biz yine muhtarlıklara iki-üç kutu ilaç bıraktık. Yetmeyen durumlarda da bizimle irtibata geçsinler.” dedi.


Kabaoğlu, İlaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen ilaçlar kullandıklarının da altını çizdi.


Kabaoğlu, “Çevre ve insan dostu ilaç kullanıyoruz. Arıcılarımız önemli. zarar vermeyeceği ilaç kullanıyoruz. İlaç 5-6 günde etkisini gösteriyor. Son ilki yılda yaptığımız toplu mücadelede azalma gösterdi. Kontrol ederek ekonomik zararın altında tutacağız. “dedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır