Her Salı günü ÖNCÜ TV'de ekranlara gelen, Erol Tayhan'ın sunduğu Günlük Programı'na dün gece Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Armağan Sürgit konuk oldu. İletişim konusunun işlendiği programda çocuklarla kurulması gereken iletişim şekli de dahil olmak üzere önemli konu başlıkları ele alındı.


Psikiyatri Uzmanı Sürgit, çocuklarla kurulan iletişimde şuana kadar yürütülen yöntemin aksine çocukların büyükleri değil, büyüklerin çocukları dinlemesi gerektiğini söyledi.


Sürgit, "Çocuklardan ziyade büyükler çocukları dinlemeli. Çünkü çocuklar büyüklerin aynası gibidir siz ne verirseniz çocuğa ondan da aynısını alırsınız. Yaşı küçük kaale almayalım, aklı ermez dersek o çocuğun hem kendine olan özgüvenini baskılamış oluruz, hem de o çocuk kendisi dinlenmediği için büyüdüğünde de başkasını dinlemeyecek" şeklinde konuştu.


Sürgit, iletişimde özgüvenin önemine de dikkat çekerek özgüveni olan insanların daha iyi iletişim kurabileceğini ifade etti.

 

Sürgit, "İletişimde özgüven önemli. Özgüveni olan insanlar, kendilerini daha iyi anlatabilirier, kendilerini iyi anlattıklarında da iyi bir iletişim kurabilirler. Karşı tarafı da daha iyi anlayabileceğini düşünebilirler" diyerek özgüvenin önemine dikkat çekti.

 

İletişim ile ilgili her konunun konuşulduğu programda insanların sıkıntı çektiği ve rahatlamak istediği zamanlarda sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelere yönelmesinin de kısa süreli rahatlamayı sağlayacağını söyledi.

 

Psikiyatri Uzmanı Sürgit, "Sigara uyuşturucu gibi maddeler insanı kısa süreli rahatlatır. Öfkeli, agrasif insanlar bu gibi maddelere daha çok yönelirler kendimi rahatlatayım diye ama bu maddeler kısa vadede rahatlatır insanı. Alkolü örnek verelim. Alkol ilk başlarda rahatlatıcı etkisi vardır, onu tekrarladığınızda alkol kendisi sıkıntı ve öfke yapar. Kısa vadede rahatlatıyor gibi görünebilirler ama uzun vadede asıl bunlar öfke sorununu doğururlar" ifadelerini kullandı. 

 

Haber;E.Tınaz