Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu… Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Karadeniz’in tabanında donmuş metan gazı olarak bilinen gazhidrat bulunduğunu ve bunun varlığının tek başına petrol ve gaz olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.


TPAO tek başına ve Exxon-Mobil, PetroBras, Toreador, BP, ARCO, Transocean ve Westates gibi büyük petrol şirketleriyle ortak kuyular açmış, Bazı nedenlerden dolayı bu güne kadar istenilen düzeyde petrol keşfi olmamıştı.. CNNTürk’te yer alan habere göre; Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Keşfedilmesi beklenen petrol, Karadeniz’de suyun altında bıkmadan usanmadan bizi beklemeye devam etmektedir. Tecrübelerime dayanarak inancım bana Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi olduğunu söylüyor." dedi.

Karadeniz’de yapılması gereken tam yapılmadığını savunan Perinçek, Karadeniz’de, günümüzden 70- 75 milyon yıl önce kuzey- güney yönünde genişleme başladığını ve buna bağlı olarak 75 milyondan daha yaşlı kayaların parçalanarak Karadeniz’in bazı kesimlerinde deniz tabanının lavlarla kaplandığını ve buralarda okyanussal kabuk oluştuğunu kaydetti.


Karadeniz’de aralarında Akçakoca’nın da bulunduğu 21 ayrı noktada derinliği bin 213 metre ile 5 bin 645 metre arasında değişen kuyuların jeolojik bilgisinin olduğunu ifade eden Perinçek, “Bu kuyu verisi bizim için bir hazine, işlenmeyi bekleyen elmas gibi. Binlerce kilometre uzunluğunda sismik veri, farklı bir görüş açısıyla yeniden değerlendirmeyi bekliyor. Eldeki sismik verinin bir ekip tarafından eldeki kuyularla karşılaştırılarak yeniden yorumlanması ve bunun sadece belli alanlarda değil, tüm Karadeniz için tek bir ekip tarafından hızlıca değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır