Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Gurubu Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu'na göre, lüzumsuz o kadar çok antibiyotik tüketiliyor ki, gelecek nesiller için antibiyotik üretilemeyecek. Çünkü her geçen yıl var olan antibiyotiklere dirençli, daha gelişkin mikroorganizmalar ortaya çıkıyor. Bu da her yıl yeni bir hastalık demek. Eğer gereken çaba gösterilmezse insanlığı antibiyotik öncesi dönemde yaşandığı gibi salgın hastalıklar bekliyor. Nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlarda etkisiz de olsa antibiyotik kullanılıyor. Bu da antibiyotiklerle ilgili yan etkilerin ortaya çıkmasına ve gereksiz maliyete sebep oluyor. Üstelik gerektiği durumlarda bile antibiyotiğin kullanım süresine ve dozuna da çok dikkat etmek gerekiyor. Prof. Dr. Saltoğlu, eczanelerde reçetesiz antibiyotik satılıyor olmasının da büyük bir hata olduğunu ifade ediyor ve bunun yasaklanmasını öneriyor.
Saltoğlu, dernek olarak yaptıkları araştırmalara göre, antimikrobiyallere direncin sadece hastane veya mikrop kaynaklı olmadığını, bu direncin bilinç eksikliği sebebiyle aynı zamanda toplum kaynaklı olduğunu belirtiyor. İşte bu sebeple 2008 yılında 18 Kasım "antibiyotik farkındalık günü" olarak ilan edildi.

Antibiyotik yerine öneriler
Nezle ve grip gibi hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz. Ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılabilir. Nezle için doktor önerisiyle antibiyotik dışı ilaç alınabilir.
Burun akıntısı ve öksürük gibi şikayeti olanlar maske takmalı. Hastalığın düzelmesi ve başka kişilere bulaşmaması için istirahat edilmeli.
Hastaya temastan sonra mutlaka su ve sabunla eller yıkanmalı. 5 günden fazla süren ateş ve ciddi solunum sıkıntısı olanlar hastaneye yatırılarak antiviral tedavi yapılıyor. Domuz gribi sebebiyle hastaneye başvuranların çoğuna istirahat öneriliyor.