Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Karaduman uyardı. Kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. 

 

KURBAN ETLERİ 24 SAAT BEKLETİLMELİ 

 

Karaduman etlerin hemen tüketilmesinin yanlış olduğunun altına çizerek, “Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük hata hemen tüketilmesidir. Etlerin 24 saat sonra tüketilmesi gerekmektedir. Tüketilmek istenen etlerin uzun süre muhafaza edilmesi için derin dondurucuda saklanılması gerekmektedir. Buzu çözülmüş olan etler buzları çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konmamalıdır. Etlerin buzu çözüldükten sonra etle yemeklerde kullanılmalıdır.” Dedi.

 

ETLERİ MANGAL YAPMAYIN

 

Etlerin mümkün olduğunda mangallarda kullanılmaması gerektiğinin sağlık için daha iyi olacağına dikkat çekerek yemeklerde etlerin kullanım şekilleriyle ilgili bilgiler de verdi. Karaduman, “Kurban etleriyle kesinlikle mangal yapılmamalıdır. Eğer yapılıyor ise kömürlerin tamamen köz haline getirilip, etlerin közden 15 cm arası bulunmalıdır. Haşlama, fırında ızgara yapılabilir. Et yemeklerinde ette yağ bulunduğu için et yemeklerine tekrar yağ konmamalıdır. Etlerin mutlaka salatayla tüketilmesi gerekiyor. Kuyruk yağı, İçyağı gibi yağların kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Eti mutlaka görünür yağından ayırmak gerekiyor. Etin kendi yağı kendisine yeter. Etin görünür yağının tekrar kullanılmasına gerek yoktur. “ dedi.

 

KRONİK HASTALAR DİKKAT!

 

Kurban Bayramı’nın özellikle kronik rahatsızlığı olan kişiler tarafından çok dikkatli geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Karaduman, kronik hastalığı, kalp hastası, şeker hastası ve sindirim problemi olan bireyler çok dikkat etmelidir. Mangalda yapılan etlerin içleri tam olarak pişmediğini bu şekilde tüketildiği takdirde mide rahatsızlığı olanların bu tür etlerden uzak durmalarını dile getirdi. Çocukların et tüketiminde herhangi bir yaş sınırının olmadığını ve 1 yaşını geçmiş her çocuğun et yiyebileceğini de söyledi.

 

ETLE BİRLİKTE KAHVALTI YAPMAYIN

 

Bütün bayram boyunca et tüketileceğini bu yüzden sabah kahvaltılarını olabildiğince hafif yapmanın önemini vurgulayan Karaduman, kahvaltılarda et tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Karaduman, “Kurban Bayramı’nda etle birlikte kahvaltı yapılıyor. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de budur. Hafif bir kahvaltının yapılması gerekiyor. Öğün aralarında mutlaka su tüketilmelidir. Hazırlanan ikramlarda baklava, draje, çikolata yerine, bitter çikolatalar ya da sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekmektedir. Baklava tüketilecekse sayısına dikkat edilmeli birden fazla tüketim yapılmamasında fayda vardır. İçeceklerde ise genelde bitki çayları ve yeşil çay kullanılmasına özen göstermelerine gerekmektedir. “ diye konuştu.

 

Haber; G.KARDUZ