Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, sonbahar şap aşılama kampanyasının 20 Eylül 2013 tarihi itibariyle başladığını, kampanyanın 20 Kasım 2013 tarihine kadar devam edeceğini, İl genelinde 2 aydan büyük 61.000 büyükbaş hayvanın aşılanmasının planlandığını belirtti.

HAYVAN PAZARINDA SIKI DENETİM

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “ Şap hastalığına karşı alınan tedbirler ve düzenli aşılamalar sayesinde önceki yıllarda sık sık kapanan hayvan pazarının, hayvan yetiştiricilerinin mağdur olmamaları için açık tutulması yönünde ciddi gayretler gösterildiğini, Şap hastalığının meydana getirdiği ekonomik kayıplar, yurtiçi ticaret ve uluslararası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeni ile ülkemiz hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olduğunu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile hayvan hareketlerinde yaşanan artışa karşı yollarda ve hayvan pazarında yoğun denetimler yapıldığını’’ söyledi.

BELGESİZ HAYVAN NAKLİ YASAK

Kabaoğlu, aşılamanın yanında hastalığın varlığının tespiti halinde yetiştiriciler, hayvan alım-satımı yapanlar, muhtarlar, Serbest Veteriner Hekimler tarafından en kısa sürede İl/İlçe Müdürlüklerine bildirilmesini, belgesiz hayvan nakillerinin yapılmamasını, hastalık mihrakının olduğu yerde kordon ve karantina tedbirlerine uyulmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

6 BİN 400 TL İDARİ PARA CEZASI

Şap aşılamasının yapılması kanuni olarak bir zorunluluk olup, aşı yaptırmayan yetiştiricilerimizin hayvan sevkine izin verilmeyecek ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 36. Maddesinin 1. fıkrasının a) bendi gereğince 6 bin 400 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu “ Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları için büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketini 7 gün içerisinde İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri, şap hastalığının olduğu bölgelerden uzak durmaları, hayvan pazarından aldıkları hayvanları şap hastalığı yönünden kontrol etmeleri, belgesiz ve küpesiz hayvanları satın almamaları gerekmektedir.”dedi. 

Haber: S. KAŞKIR