Aşırı sıcakların hüküm sürdüğü ülkemizde, uzmanlar,sıcak çarpmalarına karşı uyarıyorlar. Özellikle, hamile ve yaşlıların saat 11,00 ile 16,00 arasında güneşe çıkmamaları gerektiği belirtildi.,

Sıcak çarpmasının öldürücü olabileceğinin bilinmesi gerektiğini belirten uzmanlar, tedavide ilk adımın sıcak çarpması olanların erken fark edilerek derhal soğutulmaya başlanmasının, hastanın gölge bir yere alınması, elbiselerinin tamamen çıkartılarak, vücut yüzeyinin ıslatılması ve hastanın vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılmasının gerektiği kaydedildi.

Ayrıca, seyahat öncesinde mutlaka sağlık kontrolünden geçilmesi gerektiği, Kalp, Tansiyon, Alerji ve Sinir İlacı kullananlarda sıcak çarpması riskinin artığı vurgulanarak,Yaşlıların, 5 yaş altı çocukların ve özellikle hamilerin sıcak çarpmasında risk grubu oldukları için çok dikkatli davranmaları gerektiği belirtildi.

Sıcak çarpmasından korunmak için , bol miktarda sıvı tüketmek,özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmak, gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmamak, mevsim şartlarına uygun terletmeyen açık renkli ve hafif giysiler giymek , çok zorda kalınmadığı zamanlarda saat 11,00 ile 16,00 arasında güneşe çıkılmaması gerektiği kaydedildi.

Yaz ishallerine de dikkat çeken uzmanlar,kullanılan ve özellikle içilen suların mikropsuz hale gelmesi için klorlanmış ve ya kaynatılmış olması gerektiği, sebzeleri ve meyveleri bol su ile iyice yıkadıktan sonra tüketilmesi ve yemeklerden önce ve sonra ayrıca her tuvaletten sonra ellerin sabunlu su ile yıkanması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca , ishalli çocukaların dikkatle izlenerek dışkıda kan fark edilir veya ateşi yükselirse derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve ishalden korunmak için  de tezmizliğe dikkat edilmesi gerektiği  belirtildi.