Sigara içilmesinin yasak olduğu yerlerin kapsamını genişleten “Tütün Ürünlerinin zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü kanunu” 19 Mayıs tarihinde  yürürlüğe giriyor.

Taksiler de dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler ve özel okullar da dahil olmak üzere tüm eğitim kurumlarının kapalı ve açık alanlarında sigara içilemeyecek.

Hastane bahçelerinde sigara içmek yasak olmayacak ancak, cezaevleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, şehirlerarası ve uluslar arası yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertesi ve yaşlı bakım evlerinde sigara içilebilen alanlar oluşturulacak. Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.Stadların açık alanlarında sigara içilebilecek ama kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetlerinin yapıldığı yerler ve  bunların izlenme alanlarında sigara içenler için özel alanlar yapılacak. Turistik otellerde ise sigara içenlerin odası ayrı olacak.

Sigara içilmesi yasak olan alanlarda sigara içenlere 50 YTL, sigara paketini ve izmaritini yere atanlara ise 20 YTL’lik para cezası verilecek. Sigara yasağını uygulamayan işletmeler yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte tütün üretici firmaları hiçbir etkinliğe sponsorluk yapamayacak.Televizyon programlarında, dizilerde, filmlerde, müzik kliplerinde, tütün ürünleri kullanılamayacak. Kahvehanelerde, lokanta ve kafeteryalarda ise yasa 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.