Düzce Halk Sağlığı Müdürü Dr. Rıfat Poyraz toplumun hipertansiyon konusunda bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve hipertansif bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçların azaltılmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Türkiye'de her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Poyraz, görülme sıklığının yüksek olmasına karşın hastaların yüzde 40’nın farkında olmadan hayatını devam ettiğini ifade etti.


Poyraz, “Ülkemizde hipertansiyon oldukça yaygın bir problemdir. Erişkin her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon vardır. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır. Ülkemizde nüfus yapısının daha çok genç olduğu dikkate alındığında, 30 yaş altında görülen hipertansiyon sıklığı (% 12) ihmal edilmeyecek düzeydedir. Altmış yaşın üzerinde hipertansiyon görülme sıklığı % 60-80’lere kadar yükselmektedir. Ülkemizde, hipertansiyon görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen, hastaların sadece %40’ı bunun farkındadır.”dedi.


“Yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır.” Diyen Poyraz, kontrol altına alınmazsa; tansiyonun Kalp hastalığı, Felç, damarlarda tıkanma, Kalp yetmezliği, Böbrek hastalığı, Görme kaybı gibi hastalıklara yol açabileceğini belirtti.

 

Poyraz, Yaz aylarına girmeye hazırlandığımız bu günlerde tansiyon hastalarının mutlaka ilacını aksatmaması gerektiğini belirtti. Yüksek tansiyonla başa çıkabilmek için Poyraz; fazla kilodan kaçılması gerektiğini belirtirken, tuz tüketimine dikkat edilerek egzersiz tavsiyesinde bulundu.

 

Poyraz, “Tansiyon yüksekliği olan bütün hastalara yaşam tarzı ile ilgili değişiklikler önerilmektedir. Kişi sağlıklı olduğu kiloyu bilmeli ve o kiloda kalmalıdır. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Kan basıncı ilaçlar ile kontrol altına alındıktan sonra, egzersiz programına başlanabilir. Günlük en az 10 bin adım atılmalıdır.” dedi.

 

Haber;S.Kaşkır