17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinde orta hasar görerek hak sahibi olan afetzedelerin konut ve işyerlerinin onarım ve güçlendirme yapmaları için süre 31 Aralık 2009 perşembe günü sona erdi. Depremlerin ardından geçen 10 yıllık süre içinde her yeni yılla birlikte bir yıl daha uzatılan süre tekrar uzayacak umuduyla Hiçbir işlem patırmayan hak sahipleri bekleyişini sürdürüyor. Konutları ağır ya da orta hasar gören bazı hak sahipleri, binalarını ne yıktırıyor, ne de tamir ettiriyor. Düzce genelinde, 23 bin 879 ağır hasarlı bina yıkılmayı beklerken, 15 bin 386 orta hasarlı binanın ise akıbeti hala belli değil.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü 20 Nisan 2006 / 6095 sayılı tebliği ile orta hasardan hak sahibi olan afetzedelerin konut ve işyerinin onarım ve güçlendirme ile ilgili her türlü proje ve inşaat ruhsatı alınması ve onarım ve güçlendirme inşaatlarının bitirilerek yapı kullanma izni alınması için süreyi 10 kez uzatmış ve son olarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre verilmişti.
17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrası 10 kez uzatılan ve son olarak orta hasarlı binaların onarım ve güçlendirme çalışması için verilen 31 Aralık 2009 tarihinin dolmasına az bir süre kala, güçlendirme yapmayan hak sahiplerinin yaşadığı belirsizlik devam ediyor.
Düzce genelinde 23 bin 879 ağır hasarlı bina hala yıkılmadı ve depremi hatırlatır bir şekilde harap olarak duruyor. 15 bin 386 orta hasarlı binanın bir kısmında ise onarım çalışmaları devam ediyor. Orta hasarlı 4439 binadan 329 unun onarımı biterken, 613 binanın onarımı devam ediyor. Tespit edilen 403 orta hasarlı bina için ise henüz onarım kredi başvurusu yapılmadı.
17 Ağustos Marmara depreminde darbe alan ve 12 Kasım 1999 Düzce depreminde hasar gören, geçen 10 yıllık süre içinde yaşanan artçı sarsıntılar ile dahada yorulan bu binaların ne kadar güvenilir olduğu ayrı bir tartışma konusuyken, Düzce'de bulunan orta hasarlı konut ve işyerlerinin hak sahiplerinin onarım ve güçlendirme işlerini proje- yapı ruhsatı, her türlü inşai imalatları ile tamamlayarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar yapı kullanma izni almaları gerekiyordu ancak sürenin dolmasına rağmen müracat ve Hiçbir çalışma yamadıkları öğrenildi.
Hak sahiplerinin bu tarihe kadar konut veya işyerlerinin onarım ve güçlendirme işlerini tamamlaması ile birlikte yapı kullanma izni almadıkları takdirde, 7269 sayılı Afetler Kanunu'nun 13. maddesine göre işlem yapılarak ilgili yapılar yıktırılacak. Ancak, daha önce Bayındırlığın denetiminde olan bu konunun Afet İşleri Müdürlüğüne devir edilmesiyle birlikte verilen bu sürenin yeniden uzatılıp uzatılmayacağı ise bilinmiyor.