Kanser hastası sayısı hızla artıyor, vatandaş tedavi için komşu illerin yolunu tutuyor. Düzce'deki hiçbir hastanede onkoloji bölümü bulunmazken Düzce Üniversitesi en azından kemoterapi tedavilerinin Düzce'de yapılabilmesi için medikal onkoloji bölümü açmayı hedefliyor.
Düzce Üniversitesi bünyesinde onkoloji hastanesinin açılmasının gündemde olup olmadığını sorduğumuz Rektör Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın onkoloji hastanesi açılması noktasında yaptığı planlama içerisinde Düzce'nin bulunmadığını belirterek, “Bu nedenle biz de Düzce Üniversitesi olarak medikal onkoloji bölümünün açılması için çalışmalara başladık. En azından ilaç tedavisi için hastalarımızın şehir dışına çıkmak zorunda kalmamasını istiyoruz” dedi.
Şerifoğlu ayrıca Türkiye'de az sayıda olan onkoloji uzmanlarının yüksek maaşlar alabildikleri özel hastanelerde çalıştıklarını vurgulayarak, bu alanda nitelikli uzman bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Sakarya Ve Kocaeli'de Var, Düzce Ve Bolu'da Yok
Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Balbay da radyoterapi cihazı ve gerekli donanımın bulunduğu onkoloji hastanesi için Sağlık Bakanlığı'nın nüfusu da göz önüne alarak Sakarya ve Kocaeli'ni belirlediğini belirterek, “Devlet, bir kanser tarama cihazı olan pet cihazını 2-3 milyon dolar gibi bir maliyeti olduğu için bölgesel ihtiyacı belirleyerek alıyor. Hasta potansiyeline göre alınan bu cihaz Sakarya ve Kocaeli'de var, Düzce ve Bolu'da yok.” dedi.
Girişimlerde Bulunuyoruz

Düzce Üniversitesi'nin medikal onkoloji bölümü açılması için yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgiler veren Balbay, “Onkoloji uzmanlığı çok talep gören bir meslek dalı. Özellikle üst uzmanlık alır almaz ilk olarak ya onkoloji merkezlerinde ya da büyük illerdeki hastanelerde çalışmayı tercih ediyorlar. Biz de bir medikal onkoloji uzmanını Düzce Üniversitesi Hastanesi bünyesine kazandırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Eğer bulabilirsek hastalarımız çevre illere gitmek zorunda kalmayacak ve kemoterapi tedavisini hastanemizde görebilecek. Ancak radyoterapi için yani ışın tedavisi için hastalar yine an yakın hastanelerin bulunduğu Sakarya ve Bolu'ya gitmek zorunda. Çünkü radyoterapi tedavisi için gerekli cihazlar bu illede bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Haber; C. ÜSTÜNER