6 Kasım 2015 tarihinde mahkeme tarafından kapatılmasına karar verilen ancak belediye kamyonlarının çöp dökmeye devam etmesi üzerine köylünün kapısında eyleme başladığı Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili şimdi nasıl bir yol izleneceği merak ediliyor. 

Bir çok yer belirlenmişti

Kurugöl ve Çamköy başta olmak üzere tesis için alternatif olarak bir çok alan belirlenen ancak her seferinde belediyenin halkla karşı karşıya gelmesi ile sonuçlanan yer arayışı Hecinler ile bitti sanılırken, mahkeme süreçleri her şeyin sil baştan başlaması gerektiğini gösterdi. 

Önce mahkeme ardından Danıştay...

Köylünün açtığı dava sonucunda Sakarya 2. İdare Mahkemesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu kararını hukuka uygun bulmayarak verdiği faaliyeti durdurma kararının ardından soluğu Danıştay 14. Dairesi'nde alan Düzce Belediyesi'ne geçtiğimiz haftalarda kötü haber gelmişti. Danıştay'ın temyiz başvurusunu reddettiği Düzce Belediyesi'nin bu kararla, 'Tesis tekrar faaliyete geçer' umutları suya düşerken, akıllarda Başkan Keleş'in aleyhte sonuçlanması durumunda yaşanacaklara ilişkin yaptığı açıklamalar kaldı. 

"Ne yapabiliriz, yutabilir miyiz bu çöpü?”

Tesisin kesin olarak kapanması durumunda "Çöpleri dökeceğimiz başka bir alan yok" diyen Başkan Keleş'in sürecin bu aşamaya gelmesine olan tepkisi ise kelimelere şöyle yansımıştı: "‘Günde toplanan 400 ton çöp acaba nereye dökülüyor?’ Melen Çayı’na su kaçma ihtimali var diye kapatılan tesisin çöpünü Melen Çayı’na döküyoruz. Ne yapabiliriz, yutabilir miyiz bu çöpü?”

Tesis konusu Mayıs ayına kaldı

İşte bu serzeniş dolu açıklamalara imza atan Başkan Keleş'ten Danıştay kararı sonrası hiçbir açıklama gelmedi. Düzce Belediyesi Nisan Ayı Toplantıları'nda Danıştay kararını yorumlaması ve tesis konusundaki yeni hamlelerin ne olacağı konusunda bilgi vermesi beklenen Başkan Keleş, birleşimlere katılmayınca bilgilendirme de yapılmadı. Meclis gündemine taşınması beklentisi de boş çıktı. AK Parti ve MHP'li üyeler arasındaki 2015 Yılı Denetim Raporu krizi nedeniyle  gündemde görüşülmeyince tesis konusu Mayıs ayına kaldı. 

Vahşi depolamaya dönüş yapıldı

Artık faaliyette olan bir tesis olmaması sonucu aylardır Melen Çayı'na dökülen çöplerle vahşi depolamaya geri dönüş yapılan Düzce'de şimdi sorunun nasıl aşılacağı noktasında ilgililerden kamuoyuna açıklama yapılması bekleniyor. İstanbul’un uzun yıllar su ihtiyacının karşılanacak olmasına bağlı olarak İSKİ'nin su havzası yönetmeliği kapsamında Düzce'yi denetim altında tutması çivi çakmayı zorlaştırırken, tesis için yeni yerin nasıl bulunacağı konusunda şimdi gözler Düzce Belediyesi'ne çevrilmiş durumda...

16 milyon TL olarak açıklanan yatırım maliyetinin çöpe gittiği Hecinler'deki tesisin yerine yapılacak yeni tesis ve bu tesis için gerekli olan yeri bulma aşamaları uzun bir zaman alacak gibi görünüyor.  


HABER;C.ÜSTÜNER