Düzce’de yaklaşık 1 buçuk yıllık görev süresini geride bırakan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Bekir Necati Şimşek’le sohbet havasında bir röportaj gerçekleştirdik. Müdürlük personelinin de hazır bulunduğu röportajda Şimşek, haber ekibimize sağlık hizmetlerini değerlendirdi. Göreve geldiği yıl Sağlıkta dönüşüm projesinin bir parçası olarak “Kamu Hastaneler Birliği” uygulamasına yeni geçildiğini hatırlatan Şimşek, 2013 yılının idari yapılanmayla geçse de iyi bir dönemi geride bıraktıklarını söyledi.


TÜRKİYE ORTALAMASINI ALTINDA KALMADIK


Şimşek, “ 2013 yılını Türkiye ortalamasını altında kalmadık. İyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Hizmette zaman zaman aksamlar olmuştur. Sorumluluğumuzun görevlerimizin hayati derece etkileyecek aksama olduğunu düşünmüyorum. 2014 yeni bir başlangıç yaptık. Şimdi bu süreçte sağlık olarak hizmetleri aksatmadan sürdüreceğiz. Gerek ambulans sayımız gerek istasyonsa sayımız, gerek denetim ve koordinasyon üyelerimizle iyi olduğumuzu düşünüyorum: vatandaşlardan ve basından dönen dönüşümlerde önemli. Basının uyarıları da bize yol açacaktır.”dedi.


HEMEN HÜKÜM VERİLMEMELİ


Şimşek, Sağlık il Müdürlüğü’nün sorumluluğunda yer alan 112 hizmetleri ile ilgili zaman zaman gelen “geç kaldı” eleştirilerine de cevap verdi.


Şimşek, “112’ye ihtiyacı duyanlara 1 dakikalık gecikme bile geçtir. Algı meselesidir… Gecikme noktası ölçülebilir bir meseledir. Geç geldi kavramı söylemeden önce sayısal veriler ortaya konularak hüküm verilmeli. Bizim vakaya ulaşma şeklimiz Türkiye ortalamasının altındadır. Bir hasta yakına için 10 dakika 10 saat gibi gelebiliyor. Bazen 112’ye geç haber verildiği de oluyor. “dedi.


ÇAĞRILARIN YÜZDE 5’İ GERÇEK


Şimşek, gereksiz yerlere ambulans sevkinin çok olduğuna işaret etti ve acil hizmetlerin dikkatli kullanılması gerektiğini ifade etti.


“112’nin amiri patronu şefi ; ihtiyaç sahibi vatandaştır.” Diyen Şimşek,” Herkes kendisini ihtiyaç sahibi olarak görüyor. Ama kayıtlara baktığımızda yüzde 5’i gerçekten sağlıklı ilgili. Onun dışındaki dışındakiler ambulans hizmeti dışında. Telefonunu denemek için çağrı yapanı tutunda bebeğini konuşmaya başladığını deneyene kadar örnekler var. 112 vatandaşlarımız tarafından çok dikkatli kullanılmalı. 112 kullanırken, gerçekten o meşgul telefonun gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmalarını engellediği unutmamalı lazım.” Diye konuştu.


MERKEZE YENİ İSTASYON


Ambulans sıkıntı yaşanmadığının altını çizen Şimşek, Düzce’ye yeni bir istasyon açmayı planladıklarını ifade etti.

Şimşek, “Personel durumumuz 112 de kotaracak düzeyde. Merkezde bir istasyon daha açacağız. Ambulans konusunda sıkıntımız yok. Araçlarımızın hepsi yeni. 2007’den altı yok. Personel sayımız artarsa bir istasyon daha açabiliriz. Şoför istihdam edebilirsek istasyon açabiliriz.” dedi.


Kamu Hastaneler birliği, Halk Sağlığı ve sağlık il müdürlüğü olarak koordineli çalıştıklarını ifade eden Şimşek, Düzce’nin sağlıkta hak ettiği hizmeti alamadığı eleştiresinin 300 yatalı devlet hastanesinde yaşanan şanslılık olarak yorumladı. Yatırımların sorunsuz devam ettiğini belirten Şimşek Çilimli’de de diğer ilçelerde olduğu gibi entegre hastanesi yapımı için onay alındığı bilgisini verdi.


ÇİLİMLİ’YE ONAY ÇIKTI


Şimşek, “Maalesef hastane yatırımı ile ilgili şansızlık yaşandı. Ondan kaynaklanan bir sıkıntı. 3 ilçede entegre hastaneler açıldı. Çilimli’nin yatırım onayı çıktı. Projelendirme aşamasına geldi. Vatandaşımız Her zaman en iyisin layık. Bu yatırımla ilgili şansızlık giderilirse bir sıkıntı kalmayacak.” dedi.

 

Haber;S.Kaşkır