AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu 21.Birleşiminde depremle ilgili anıları taze tutmak ve hayatını kaybedenleri anmak için gündem dışı söz aldı. Depremin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen izlerinin yüreklerde taze olduğunu söyleyen Keşir, depremin gerçekleştiği 12 Kasım’ı anlattı.

Çok genç bir şehiriz ve şehircilik alanında alacağımız çok daha fazla mesafe var
12 Kasım’ın sonuçlarında hakkında bilgi veren Keşir, kentin 30 saniyede yüzyılın felaketini yaşadığını ifade etti. Düzce’nin Türkiye’nin en genç ili olduğunu şehrin büyüyüp gelişmesi için mücadele verildiğini kaydeden Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, şunları söyledi: “ Şehir kimliğine kavuşmak için büyük bir mücadele veren Düzce, 2004 yılında 5084 sayılı yasa ile teşvik kapsamına alındı ve hızla büyümeye başladı. Düzce, İstanbul ve Ankara’nın tam ortasında, OSB’leri, modern konut alanları, Üniversitesi, tarım ve turizm yatırımları, ovası, denizi, yaylaları, şelaleleri, mağaraları, extrem spor alanları, tarihi kimliği ile bereketin sembolü, ekolojik bir kenttir. Henüz çok genç bir şehiriz ve şehircilik alanında alacağımız çok daha fazla mesafenin olduğunun farkındayız”

12 Kasım milat oldu
Afetlere yönelik tedbirlerin alınmasının afetlerin sonuçlarının maliyetinden çok daha düşük olduğuna dikkat çeken Keşir, yaşananlardan alınması gereken derslere değindi: “ Afet zararlarının azaltılması, yapıların teknik olarak afetlere dayanıklı hale getirilmesi ve zemine, tabiata uygun yapıların yapılması ile mümkündür. Afet, olayın kendisinden çok doğurduğu sonuçlar olarak görülmektedir. Afetler, can kaybı kadar bölgede meydana getirdikleri ekonomik kayıplar ile de gelecek neslin, yarınlarına bloke koymaktadır. Bir afetle başa çıkma ve bozulan dengenin yerine konmasında vazgeçilmez ön koşul önceden hazırlıklı olmaktır. Bu tür bir birikim ancak bir bütünlük ve işbirliği içinde yürütülebilir. Bu bağlamda 1999 tarihi, hem 17 Ağustos hem de 12 Kasım depremleri ile ülkemizin afet yönetimi stratejisi için bir milat olmuştur”
Keşir sözlerini doğal afetlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek tamamladı.