AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu İçişleri Bakanlığı 2021 Bütçe Görüşmeleri’nde söz aldı. Sözlerine, “Aşık Veysel’in çarığı ve şalvarıyla alınmadığı Kızılay’dan kayak yapılan bir Hakkari’yi konuşuyoruz artık.” diyerek başlayan Keşir, “Ülkemizde çocuklarımızı tehdit eden bir uyuşturucu sorunu var. Bir tek çocuğumuzun bile buna yakalanmasını istemeyiz. Ama şunu da biliyoruz ki PKK’nin mağaralarında yakalanan haplar, kilolarca uyuşturucular da aslında bunun bir uyuşturucu sorunuyla beraber PKK sorunu olduğunu da ortaya koyuyor.” sözleri ile PKK’nın uyuşturucu tüccarlığına dikkat çekti.

“ÇÜNKÜ BENİM İNANÇLARIM DA IRKİ BİR MİLLİYETÇİLİĞİ REDDEDER”

Türk milliyetçiliğini tanımlarken Diyarbakırlı Ziya Gökalp’ten feyz aldıklarını belirten Keşir, “Şöyle bir cümlesi var: “Tohumların ırkları olur, atların ırkları olur. İnsanınsa kültürü ait olduğu bir medeniyeti olur. Biz milliyetçilikten bahsederken kültürel bir milliyetçilikten bahsediyoruz. Ben komisyon üyesiyim ve bu benim üçüncü bütçem. Merak ettim ve arkadaşlarımdan rica ettim çıkarttırdım. Burada Kürt illeri, Kürt kentleri, Kürt şehirleri defalarca söylendi. Hatta dil sürçmesi olamaz, mümkün değil. Kürt futbolu dendi. Şimdi ben bir milliyetçilik tanımı yaptım çünkü benim inançlarım da ırki bir milliyetçiliği reddeder.” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR SİLAHLANMAYA ZORLANIYOR!”

HDP milletvekillerinin söylemlerine sert çıkan Keşir sözlerine şu şekilde sürdürdü:

“Bu nedir ya! Bu Kürt ırkçılığıdır! Şimdi Hakkari’de kayak dedik. Kürt kayağı mı diyeceğiz buna? Bu bölücülüktür, ırkçılıktır ve faşizmdir.

Şimdi çok güzel cümleler. ‘Biz savaş karşıtıyız, barış seviyoruz, vicdani reddi savunuyoruz, anti militaristiz.’ O kadar afili cümleler ki bunlar. Avrupa Birliği’ne gitmesi için afili afili cümleler. Bakın onlarca rapor var önümde. Bunları okusam saatler geçer.

BM İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bir raporunu okuyorum. Kürt yönetimi altında Suriye’de PYD tarafından yönetilen bölgelerde hak ihlallerini raporlayan bir rapor. 107 sayfalık. Burada 18 yaşın altındaki çocukların insan hakları ihlallerinden bahsediliyor. Ve bu çocukların nasıl silahlandırıldığı ve çatışmaya nasıl zorlandığından bahsediliyor. Keza aynı grubun 2019’da da bir raporu var. 319 çocuğun, bakınız altını çiziyorum çocuk çocuk! Ki bunların 20’si 15 yaş altı. Nasıl silahlanmaya zorlandığı ifade ediliyor.”

“ÇOCUK KOMUTANI NE DEMEK YA!”

Çocuk ve insan haklarıyla ilgili sözleşmeleri tek tek sıralayan Keşir bunların hepsinin çocukların çatışmaya zorlanmasını reddettiğinin altını çizerek, “Ama öbür tarafta ne var? PKK militanlarının yüzde 12’si kadın, yüzde 88’i erkek. PKK kadrosuna katılanların yüzde 42’si 18 ve daha küçük yaştaki çocuklar. Bunların da yüzde 9.25’i 15 yaş altında. Ben bu kelimeyi vallahi billahi utanarak  söylüyorum. Çocuk komutanı ne demek ya! Böyle bir şey olur mu ya!” diyerek HDP milletvekillerine tepki gösterdi.

“BU ÇOCUKLARA BENİM CANIM YANIYOR”

Keşir’in sözleri üzerine HDP milletvekillerinin seslerini yükseltmesi üzerine ise Keşir, “Niye siz bakarak söyledim çünkü Selahattin Demirtaş’ın bir beyanı var. Şimdi de gözünüzün içine bakarak söylüyorum! Diyor ki ‘Çocuklar da kendi istekleriyle, kendi kararlarıyla katılım yapıyor. Kaçırılma vakası tek bir vaka varsa gereğini yaparız. Çocuklar çaresiz onun için dağa çıkıyor.’ Ya ben 53 yaşındayım. Yıllardır kadın ve çocuklar üzerine çalışıyorum. 15 altı hiçbir çocuğun iradesi söz konusu değildir. Evlilik de değildir, cinsel birlik de değildir. Bu çocukların dağa gidince mi iradesi oluyor! Size bağırıyorum! Nasıl iradesi olur 15 yaş altı bir çocuğun ya! Bu çocuklara benim canım yanıyor. Size söylüyorum, genel başkan diye savunduğunuz kişinin beyanı bu! 2019’da özyönetim derken bu çocuklara bunu mu vaat ediyordunuz?” ifadelerini kullandı.

HDP milletvekillerinin Keşir’in sözünü kesmesi ve seslerini daha da yükseltmesi üzerine tansiyonun zirve yaptığı görüşmelerde Keşir konuşmasını, “Romantik aile filmleriyle vicdan dilenemezsiniz!” cümlesiyle bitirdi.

“SİYASETİ MADARA ETMEYİN”

Görüşmelerin devamında HDP grubunun İçişleri Bakanlığı’nın bütçesinin 1 TL olması için verdiği önergeye de sosyal medyadan tepki gösteren Keşir, “Plan ve Bütçe Komisyonu’nda müzakerelerin sonunda, konuşma almak ve iki fotoğraf daha fazla göstermek için #HDP tarafından verilen önerge... Kamuoyunun takdirine... Siyaseti bu kadar madara etmeyin ya! 1TL nedir?” ifadelerini kullandı.

HABER: Mehmet GÜNESEN