Sanayi Üretim Endeksini değerlendire Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2017 yılı Aralık ayına ait verilerde artış görüldüğünü kaydetti. Buna göre; 2017 yılı Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarken, arındırılmamış endekste ise yıllık bazda yüzde 6,5 artış gözleniyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttığı görülüyor.
 
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ ARALIK’TA YÜZDE 8,7 ARTTI
Bakan Özlü, “2017 yılı Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artmıştır. Arındırılmamış endekste yıllık bazda %6,5 artış gözlenirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artmıştır.Yılın son ayında da sanayi güçlü büyümesini sürdürmüş ve yılın tamamını piyasa beklentilerini aşan bir performansla kapatmıştır. 2017 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sanayi büyümesi yüzde 7,8 olmuştur. Yılın tamamında ise sanayi büyümesi yüzde 6,3 olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler 2017 yılının tamamında da genel ekonomik büyümenin yine sanayi önceliğinde gerçekleştiğini göstermektedir. Bu büyüme 2016 yılında Türkiye'nin bütünlüğünü hedef alan olaylar sonrasında ülke sanayisinin ne kadar hızlı toparlandığının ve sanayi altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu da göstermektedir. Türkiye bölgesinde en önemli üretim üssü olmak yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Nitekim uluslararası piyasalarda ve özellikle Avrupa ülkelerinde beklentilerin olumluya dönmesi Türkiye'deki üretimi tetiklemektedir. Bu bölgelerdeki üretim ihtiyacının karşılanmasında Türkiye önemli bir rol oynamaktadır. Son çeyrek sanayi üretiminde bu husus daha net görülmüştür. Türkiye gerek nitelikli üretimi gerekse coğrafi konumunun getirdiği avantajlar sayesinde bu pazarlara ihracatını her geçen gün artırmaktadır” dedi.
 
YERLİLEŞTİRME YÜRÜTME KURULU
2017 yılının sanayi üretiminde yılın başında iç piyasalarda aldığı önlemlerin büyümenin istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu kaydeden Özlü, “ Artık piyasalarımız ve sanayi üretimimiz istikrara kavuşmuştur. Bakanlık olarak sanayi üretimimizde niteliği artırmak için çalışıyoruz. Bu noktada sayıları bine yaklaşan Ar-Ge ve tasarım merkezleri çok önemli katkılar sunmaktadır. Ocak ayı içinde üretim kabiliyetimiz olduğu halde yüksek dış ticaret açığı verdiğimiz ürünleri ülke kaynaklarıyla üretebilmek amacıyla Yerlileştirme Yürütme Kurulu ihdas edildi. Bu Kurul'un sekretaryasını ise Bakanlığımız yapmaktadır. Bu kuruldan çıkacak kararların hayata geçmesiyle sanayide bir ivmelenme yaşanacak, bir yandan dış ticaret açığımız azalırken bir yandan da üretim hacmimiz genişleyecektir. Tüm bu başarıları ise yenilikçi ve güçlü sanayicimiz ile yakalayacağımıza inancımız tamdır” diye konuştu.

Haber: A. SARI