CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez ve İYİ Parti İl Başkanı Ercan Katırcıoğlu'ndan "İl Divan Heyeti yeniden canlandırılmalı" çağrısı... Düzce'de son yıllarda artış gösteren hava ve çevre kirliliği ile şehirleşmede var olan sorunlara yönelik somut adımlar atılması gerekliliği üzerinde duran 3 il başkanı, sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde ilgili tüm kesimlerin bir platformda bir araya getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada geçmiş yıllarda

Düzce'ye büyük faydası dokunan 'İl Divan Heyeti'nin tekrar oluşturulması için sivil toplum örgütlerini harekete geçmeye davet eden başkanlar, bu sayede şehre dair sorun ve taleplere yönelik birlikte alınacak kararların Düzce'nin geleceğine olumlu yansıyacağı konusunda hemfikir oldu.

Düzce'nin ilçelerinin yıllardır atıksu arıtma tesislerine kavuşamaması nedeniyle su kirliliğinin had safhada olduğunu, katı atık depolama tesisinin eksikliği yüzünden Melen kenarına vahşi depolama yapıldığını belirten CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, çevre kirliliğine dikkat çekerek, "Bunun yanından Düzce hava kirliliği ile boğuşuyor. Bu sorunlar acil çözülmeli!" dedi.

"Tek pencereden baktığınızda sorunu çözemezsiniz"
Tozan ardından sözü şehirdeki eksikliklere getirerek, şöyle konuştu: "Kuzey Çevre Yolu Çamköy’de takıldı kaldı. Güney Çevre yolumuz yok. Plansızlık var. Mevcut siyasiye yakınsanız size farklı tahsisler yapılabiliyor. Düzce 3 katken bir önceki belediyede görev yapan birinin 4 katlı bir yapısını E 5’in kenarında görmedik mi? Depremde yıkılmayıp zemin sıvılaşmasından dolayı bir katı balçığa gömülmüş eğilmiş binaları ne çabuk unuttuk. Düzce bu konuda çok kötü. Düzce’nin burada STK’larla siyasi partilerle, Düzce’nin ileri gelenleriyle bir araya gelip bununla ilgili bir ilke koyması lazım. Tek pencereden baktığınızda sorunu çözemezsiniz."

"İl Divan Heyeti yeniden kurulsun"
Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez ise şu ifadeleri kullandı: "Geçmişte Düzce'ye dair kararlar için İl Divan Heyeti kurulurdu. Bu yeniden canlandırılmalı. Ortak akıl bir araya gelirsek hepsini yapabiliyoruz. Düzce hava kirliliğiyle mücadele ediyor. Yeşil alana ihtiyaç var. Sayın Bakanımız doğalgazı öncelikli olarak sıraya aldı. Öyle birey olsun ki uyuşturucuda sonuna kadar mücadele olsun."

"STK’ların niye ses çıkaramadığını anlayabilmiş değilim"
İYİ Parti Düzce İl Başkanı Ercan Katırcıoğlu ise "Düzce maalesef kaderine terk edilmiş bir şehir." diyerek başladığı sözlerini şöyle devam ettiri: "Düzce henüz şehir kimliğini kazanamamış bir yer. Bunun sebebi de hem genelde hem yerelde Düzce’ye sahip çıkacak insanların olmamaları. Ehil olan insanların göreve gelmemelerinden kaynaklanıyor. 3 dönemdir Adalet ve Kalkınma Partisi Düzce’de 3-0 milletvekili çıkarmış olmalarına rağmen Ankara-İstanbul arasında bir metropol şehir olması gereken Düzce, maalesef gereken gelişmeyi sağlayamamıştır. Bugün Ankara’nın denize açılan en kısa yeri Düzce’dir. Yaylasıyla, turizm potansiyeliyle, tarihi özellikleriyle Düzce’nin hiçbir zaman elinden tutulmamıştır. Düzce’de seçilenler sadece seçim dönemlerinde vaatlerde bulunarak Ankara’ya gitti. Ondan sonra Düzce’ye sahip çıkmadılar. Bu nedenle Düzce’nin artık sahipleri var, Düzce’nin menfaatlerini koruyacak, yaşanabilir bir şehir haline getirecek, Düzce’nin sorumluluklarını üstlenebilecek kadrolar artık bundan sonra Düzce’nin önüne çıkacak. Düzce’nin bugün kaderine terk edilmiş olmasına karşın bir takım STK’ların niye ses çıkaramadığını anlayabilmiş değilim." diyerek sivil toplum örgütlerinin sorunları çözümü için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan geçmişi 20 yıla dayanan ve Düzce'’nin temel meselelerini görüşüp, takip etmeyi amaç edinen İl Divan Heyeti, son olarak 2008 yılında o dönem Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Başkanlığını yürüten Önder Tonyalı’ girişimleri ile tekrar oluşturulmuştu. Siyasi parti il temsilcileri, sivil toplum örgütü ve meslek odalarının bulunduğu 34 sivil toplum örgütünün yer aldığı İl Divan Heyeti, bürokratlar ve yerel yöneticilerle de istişare halinde ihtiyaç ve sıkıntılara çözüm yolları aramak için toplanıyordu. Yeniden canlandırılması istenen heyet için şimdi top Düzce'deki sivil toplum örgütlerinde...

Haber: C. ÜSTÜNER