İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özar Er’in de üyesi olduğu İYİ Parti Fındık Komisyonu, bu sabah TBMM'de kameraların önüne geçti.

“Hükümet bu yıl da fındık üreticisini mağdur etmiştir”

Basın açıklamasını yapan Komisyon Üyesi Yunus Özay Er, yaklaşan fındık hasadı öncesinde üreticinin dört gözle açıklanmasını beklediği taban fiyat ve artan maliyetler üzerinde durdu.

Türkiye’nin fındık üretimindeki gücüne parmak basarak sözlerine başlayan Er, şu ifadeleri kullandı: "Bilindiği gibi dünya genelinde yapılan yaklaşık 930 bin hektar alanın 720 bin hektarlık bölümünde Türkiye tek başına fındık üretimi yapmaktadır. Dünya genelinde fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’lik bölümü ülkemizde üretilmektedir. Bu bakımdan, fındık ülkemiz açısından milli ürün olmanın yanı sıra stratejik bir ürün haline gelmiştir. Bu konumuna rağmen, ne yazık ki bugüne ülke olarak ne bir fiyat konusunda belirleyici olabildik, ne de bir ulusal fındık politikası izleyebildik. Hükümet hemen hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da fındık üreticisini mağdur etmiştir. Zaten üretin maliyetleri geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok yüksek bir şekilde artmıştır.”

“Üretim maliyetleri aşırı arttı”

Fındık üretimince artan giderlere dikkat çekmek için bir önceki yılla kıyaslama yapan Komisyon Üyesi Er, "Gübre 140 TL’den 600 TL’ye, işçilik günlük 220 TL’den, 350 TL’ye, dip sürgünü temizleme 250 TL’den 400 TL’ye, ot biçme işlemi günlük 500 TL’den 1000 TL’ye, fındık toplama yevmiyesi 180 TL’den 350 TL’ye yükselmiştir. Geçen sene fındık 3,30 dolardı. 1 kg fındıkla 14 kg gübre alınıyordu. Bu hesapla bakarsak bu sene 14 kg gübre almak için fındığın 110 TL olması gerekmektedir. Başta gübre olmak üzere üretim maliyetleri aşırı bir şekilde artış göstermiştir. Dönüm başı destek sekiz senedir 170 TL olarak ödenmektedir. Dönüm başı destek enflasyon ve kur artışları dikkate alınarak en az 500 TL’ye çıkarılmalıdır. Mazot desteği neredeyse yok denilecek şekilde düşmüş ve azalmıştır. Yapılan mazot desteği ile geçen yıl yalnızca 17 litre mazot alınabiliyordu. Bu yıl o da alınamaz olmuştur. Bu yıl artan mazot fiyatları karşısında 17 litre mazot alabilmek için dönüm başı 500 TL de mazot desteği verilmesi gerekmektedir." dedi.

“Fındık fiyatı bu sene en az 60-70 TL olmalı”

Hükümete çağrı yapan Er, "Tüm bu gerçeklerden hareketle İYİ Parti Düzce Teşkilatı olarak hükümetimize çağrı yapıyoruz. Bu sene üreticilerimize hak ettikleri fiyatı verilmeli ve mağduriyet önlenmelidir. Fındık fiyatı bu sene için 3,5-4 dolar olmalı. Bu da şu demek en az 60-70 TL olmalıdır."  şeklinde konuştu.