Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ni yeniden yapılandırdıklarını da hatırlatan Bağış, Brüksel'e 6, Strasbourg'a 1 temsilci göndereceklerini söyledi. Devletin çeteler tarafından yönetilmesini isteyenlerin AB sürecini baltalamaya çalıştığını ifade eden Bağış, "Bunlara pabuç bırakmayacağız." dedi. Bağış, muhalefetteyken Türkiye aleyhinde sözler söyleyen AB'nin ilk başkanı Herman Van Rompuy'ın kendisine "Alınmış konsey kararlarına sadık kalacağım." sözünü verdiğini belirtti.
Egemen Bağış, Stockholm'den dün temaslarda bulunduğu Brüksel'e geçerken önemli açıklamalar yaptı. Yeniden yapılanan AB Genel Sekreterliği hakkında bilgi veren Bağış, "340 kadrolu esnek yapı oluşturduk. Ana birimleri 6'dan 14'e çıkardık." dedi. Başmüzakereci, AB heyecanını artırmak için valileri sürece dahil edeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Her ilde AB'den sorumlu vali yardımcısı olacak. İçişleri Bakanı'yla çalıyoruz. Valiliklere 150 AB uzmanı göndereceğiz. AB süreci Türkiye'nin her yerinde etkisini gösteren süreç haline geldi. AB fonları ile başlayan projeler ülkenin her yerinde yürüyor."
Devlet Bakanı, AB Genel Sekreterliği bünyesinde yeni oluşturulan birimlerle ilgili ise şunları aktardı: "AB Hukuk Başkanlığı'nı kuruyoruz. Böyle bir mekanizmamız yoktu. Sivil Toplum Kültür ve İletişim Başkanlığı ve Çeviri Eşgüdüm Başkanlığı kuruyoruz. 110 bin belgeden 4 bini ancak çevrildi." AB Genel Sekreterliği'nin sınavla 42 uzman, 140 uzman yardımcısı alacağını duyuran Bağış, "Yeni ekip, müzakereleri omuzlayacak. 14 birim başkanının 8'i bayan." dedi.
Başmüzakereci Bağış, 11 aylık görevinde Avrupa'da mı yoksa Türkiye'de mi daha fazla engelle karşılaştığı sorusunu şöyle cevapladı: "Şu an itibarıyla Türkiye'de Avrupa'dan daha fazla engel çıkıyor. Devletin çeteler tarafından yönetilmesini isteyenler AB sürecini engellemek için çaba harcıyor. Bunların hiçbirine pabuç bırakmayacağız. Kamuda bir sorun görmüyorum, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ devir teslim töreninde AB projesinin önemine dikkat çekmişti."
Lizbon Anlaşması'yla AB yönetimine daha önce Türkiye karşıtı sözler sarf eden Herman Van Rompuy'un seçilmesine de değinen Egemen Bağış, bu konuda bir endişelerinin olmadığını aktardı: "Van Rompuy, AB başkanı olduktan sonra yaptığımız görüşmelerde 'Ben alınmış Konsey kararlarına sadık kalacağım.' dedi. Müzakereleri durdurmak için oybirliği gerekir. Eski bir siyasetçimizin dediği gibi bulsunlar 27'yi alsın kararı da görelim. 27 AB üyesi 'hayır' demedikçe hiçbir şey yapamazlar."