Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)’nin 25 Eylül'de yapmayı planladığı referanduma yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Bugün PTT binası önünde toplanan Vatan Partisi Düzce İl Yönetimi de “Irak’ın kuzeyindeki sözde bağımsızlık referandumu, ABD Emperyalizmi’nin ve İsrail Siyonizmi’nin bölge devletlerine savaş ilanıdır.” diyerek sözde bağımsızlık referandumunun hem uluslararası anlaşmalara hem de Irak anayasasına aykırı olduğunu belirtti.



Parti adına açıklamayı yapan İl Başkanı Fethi Sönmez, “İsrail, sözde bağımsızlık referandumunun her yerindedir. İsrail Başbakanı, Adalet Bakanı, İsrail Genelkurmay Başkanı, Barzani’nin sözde bağımsızlık referandumuna desteklerini açıkça beyan etmiştir. ABD ve İsrail, hem Barzani, hem de PKK/PYD eliyle Türkiye’nin bütün güney sınırını kapsayan üstelik Kerkük ve Musul gibi tartışmalı bölgeleri de içine alan bir kukla devlet yaratmak istiyor.” dedi.



Vatan Partisi’nden 6 maddelik çözüm önerisi
“Hükümet, titrek açıklamalar yerine hızla harekete geçmelidir.” diyen Sönmez, sözle değil yaptırımlarla referandumu iptal etme yoluna gidilmesi gerektiğini vurguladı. Irak’ın kuzeyindeki sözde devlet girişimine karşı acil bir eylem planı önerdiklerini belirten Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, şu 6 maddeyi sıraladı:
“1 – Ankara’daki Erbil temsilciliği derhal kapatılmalı ve temsilciler sınır dışı edilmelidir.
2 - Barzani yönetiminin nefes borusu konumunda olan Habur Sınır Kapısı’nın, referandumdan vazgeçilmediği takdirde 3 gün içinde kapatılacağı Hükümet tarafından ilan edilmelidir.
3 – Barzani yönetiminin Türkiye üzerinden yaptığı petrol sevkiyatının referandumdan vazgeçilmediği takdirde 3 gün içinde durdurulacağı Hükümet tarafından ilan edilmelidir.
4 – Hükümet, TBMM’yi acilen toplantıya çağırmalı, TBMM söz konusu referandumu tanımayacağını ve Türkiye’nin milli güvenliği için her türlü tedbiri alacağını ilan etmelidir.
5 – Hükümet, Suriye yönetimi ile sorunlarını bir kenara bırakarak, Irak, İran ve Suriye hükümetleriyle bir araya gelerek bu girişimi durdurmak için her türlü seçeneği görüşmelidir.
6 – Türkiye’nin ulusal çıkarlarıyla hiçbir ilgisi olmayan ve ABD, İsrail, PKK ve Barzani’ye hizmet eden Adana’daki İncirlik üssü, ABD’nin kullanımına kapatılmalı ve Türk ordusunun denetimine verilmelidir.”

Sönmez açıklamanın ardından parti olarak İncirlik Üssü’nün kapatılarak bölgeye Türk askerinin getirilmesi için topladıkları imzaları posta yoluyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdi.



Haber:C.ÜSTÜNER