Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınından ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de en çok esnaf kesimi etkilendi. Salgınla mücadele kapsamında getirilen kısıtlama ve yasaklardan dolayı çok zor günler geçiren esnaflar, ayakta kalabilmek için adeta büyük bir mücadele veriyor. Bu süreçte esnafın yanında olmak için sektör sektör ziyaretler gerçekleştiren DEVA Partisi, sıkıntıları tespit ediyor.

“Destek programından Düzceli çoğu esnaf yararlanamadı”

Pazaryeri ziyareti sırasında Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan Deva Partisi İl Başkanı Murat Caymaz’a göre ise, bu süreçte esnaflar hükümet tarafından yeteri kadar desteklenmedi. Esnafın çok kötü bir süreçten geçtiğini belirten Caymaz, “Esnaf için, ciddi ve eşit yani adaletli bir şekilde destek programı hazırlanması lazım. Biliyorsunuz, daha önce açıklanan destek programında vaat edilen bazı durumlar oldu. Fakat esnaflardan birçoğu bu destek programından yararlanamadı. Çünkü, esnaflarımızın hepsi borçlu. Bu borcun üzerine, bankalar esnaflarımıza para vermedi. Düzce’de vergi borcu olmayan, SGK prim borcu olmayan esnaf var mı? Dolayısıyla, hükümetin açıklamış olduğu destek programından Düzce’deki esnaflar yararlanamıyor. Devlet aslında bu desteği bütün esnaflara verir. Ama elinde kaynak kalmadı, bu yüzden esnafa bu kaynağı kullandıramıyor.” diye konuştu.

“Esnaflar çok zor süreçten geçerken, kaynaklar sadece beş kişiye aktarıldı”

“Kendi halkına hakaret eden insanlara, oluk oluk paralar aktarılıyor.” iddiasında bulunan Caymaz, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Esnaf çok zor bir süreçten geçerken, büyük kamu ihalelerinin sadece beş kişiye verilmesi Türkiye’nin kanayan bir yarası haline geldi. Bunları artık ilkokul çocukları bile biliyor. Kendi halkına hakaret eden insanlara, oluk oluk paralar aktarılıyor. Ben bazen sosyal mecralardan bunları gündeme getiriyorum, iktidar partisi yanlıları farklı yorumlar yapıyorlar, ama artık bunlar ülkenin gerçekleri haline geldi. Bugün geldiğimiz nokta ortada, her gün her şeye zam geliyor. Bugün akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ne zam geldi. Gelen zamlar da çok ciddi rakamlar. Dediğim gibi ekonomide güven ve istikrar kalmadığı için, her şey daha da kötüye gitmeye devam ediyor. Biz bunları söylediğimiz zaman, iktidar partisi yanlısı arkadaşlarımız bizlere kızıyor.” 

“Partimize ilgi her geçen gün büyüyor”

DEVA Partisi’ne Düzce’de ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Caymaz, “Biz DEVA Partisi olarak, tam kapanma sürecinin sona ermesinin ardından kademeli normalleşme süreci ile birlikte sahada vatandaşlarımızın arasındayız. İl etapta, Düzce merkezde bulunan taksi duraklarımızı ziyaret ettik. Taksici esnaf tarafından DEVA Partisi olarak çok güzel karşılandık. Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan zaten çok tanınan ve sevilen bir siyasetçi. Tabii bunun da avantajları var. Bugün de geldik, pazarcı esnaflarımızı ziyaret ettik. Pazar yerinde bir stant açtık, pazarcı esnafımız da sağ olsunlar bizleri çok iyi karşıladı. Partimize kayıt olmak isteyenleri, standımızda partimize üye yapıyoruz. Şu ana kadar bize gösterilen ilgi de çok güzel. Tabii bir de, biz biraz daha gönül esaslı gidiyoruz. Çünkü baskı nedeniyle biraz korku var insanlarda. Bunun yanında işte arkadaşları ziyaret ediyoruz. Tabii daha önce de siyaset yaptığımız için, insanlar bizi tanıyorlar ve ilgi gösteriyor. Tabii ki insanlar bizimle konuşabiliyor, dertlerini sıkıntılarını anlatıyor. Ekonomik durgunluk, piyasaların kötü gidişi, pandemi döneminde açıp – kapanma, esnaflarımızı çok yordu. Şimdi büyük zincir marketlerin hepsi açık, yani kapalı alanlarda, çok dar alanlarda her şey açık, ama açık alanlardaki Pazar yerleri kapalı, yani buna bir anlam veremiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Türkiye aşı programında diğer ülkelerin gerisinde kaldı”

Tam kapanma döneminde Türkiye’nin aşılamada zayıf kaldığını savunan Caymaz, son olarak şunları söyledi:

“Pandeminin, 2020 yılında Türkiye’de ilk görüldüğü günden itibaren, biz DEVA Partisi olarak genel merkezimizin nezdinde, bazı programlar yapmıştık. Sayın Genel Başkanımız tarafından, hükümete tavsiye mektupları yazılmıştı. Bunları - bunları yaparsak, bu süreci daha doğru şekilde yürütürüz diye tavsiyelerde bulunmuştuk. Fakat hiçbirisi kâle alınmadı ve sonrasında da bu sürecin özellikle esnaf açısından çok kötü yönetildiği de anlaşıldı. Tabii en son 17 günlük tam kapanma döneminde, insanları aşılamak lazımdı. Bu büyük bir fırsattı. Kapattık madem, neden kapatıyoruz bunu? Salgını sonlandırmak için. Çözüm ne? Aşı. Aşı olmadan olmaz. Yani ülke genelinde yüzde 10- yüzde 11 gibi aşılama oranı var. Yani topluma bağışıklık kazandırmak için çok az seviyelerde. Belki ileride yeniden kapanmak durumunda kalacağız ve bu bir ritüeller haline gelecek. Yani bu bir çözüm değil. Rusya bu işi bitirmiş, bu işin kaynağı için, bu işi çoktan bitirmiş, Amerika halkının yüzde 80’ini aşılamış. Tabii biz isteriz ki, ülkemizde ki vatandaşların hepsi aşılansın ve bu iş artık tamamen çözülsün. Bu anlamda, çok ciddi şekilde problemler var. Türkiye’de insanlar artık önlerini göremiyor.”

HABER: Savaş ARI