7 Haziran seçimlerinde Ak Parti’nin tek başına iktidara gelecek milletvekili çoğunluğuna ulaşamaması nedeniyle koalisyon hükümeti görüşmelerinin en yoğun yaşandığı andan itibaren erken seçim ihtimali de masada güçlü bir seçenek olarak hep dillendirildi. Koalisyon görüşmelerinde hükümetin bir türlü kurulamaması ve terör olayları sonrası Ak Parti kanadından, Türkiye için en iyi olasılığın tek başına iktidarda bulunacak bir hükümetin oluşmasına yönelik mesajlar verildi.
Dün Ak Parti İl Yönetimi Başkan Hikmet Keskin başkanlığında üç milletvekili Belediye Başkanı ve Merkez İlçe Başkanının katıldığı ortak bir basın toplantısında da hükümetin seçimde güç kaybetmesinin terör saldırılarına neden olduğu ifade edilirken kaos ortamına çekilmek istenen Türkiye’nin kurtuluşunun, erken seçimle tek başına oluşacak güçlü bir iktidarın oluşmasının en iyisi olacağı mesajı vurgulandı.
Sadece verilen mesajlarla değil yapılan eylemlerde Ak Parti’de erken seçimin ne kadar düşünüldüğünü gösteriyor. Ak Parti’de Milletvekillerinin ve İl Teşkilatlarının her an seçim olacakmış gibi hazırlıklı olması ve çalışması erken seçim ihtimalini güçlendiren bir başka unsur olarak göze çarpıyor.
Başbakan Davutoğlu’nun görevi almasının üzerinden 20 gün geçmesine karşın koalisyon arayışında AKP-CHP heyetleri arasındaki toplantılarda da hükümetin kurulabileceği yönünde somut bir eğilim oluşmadı. Hükümetin kurulması için 45 günlük süre 23 Ağustos’ta sona eriyor. 2 gün önce koalisyon süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, azınlık hükümeti konusunda şunları söylemiş ve erken seçime yönelik bir süreci ifade etmişti.
"Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir.”
Tüm bu gelişmeler Kasım ayında Türkiye’nin bir erken seçime doğru ilerlemekte olduğunun sinyallerini veriyor.


Haber:Y.SEVER