MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında fındık üreticisinin sesi olmaya devam ediyor. Genel kurul oturumunda gündem dışı söz alan Vekil Yılmaz, fındık üreticisinin yaşadığı sorunları meclis kürsüsüne taşıdı.

Türkiye’nin tek başına dünya üretiminin büyük bir kısmını karşıladığı fındığın önemine dikkat çeken Yılmaz, “Fındık mahsulü Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tarım ürünü olmasının yanı sıra ülkemiz ekonomisine katkısı açısından her yıl ortalama 1,5 ila 3 milyar dolar gelir getiren ihraç tarım ürünlerimizin başında gelmektedir. Fındık ihraç ettiğimiz tarım ürünleri içinde yüzde onluk payla başı çekmektedir. Ülkemizin toplam ihracatının ise yüzde bir buçuk-ikisini karşılayan bir büyüklüğe sahiptir” dedi. 

“DEVLETİN FINDIKTAN ELİNİ ÇEKMESİ KADERİNİ TAYİN ETTİ”

Fındık üretimi ve piyasasındaki sorun ve çözüm önerilerinin yıllardan beri hem iktidar ve muhalefet partileri, STK’ler ve üniversiteler çerçevesinde konuşula geldiğini söyleyen Yılmaz, “Ancak geçen yıllar içinde yapılan bu çalışmalar fındık üreticisinin sorunlarına köklü bir çözüm getirmemiş üreticinin sorunları maalesef katlanarak artmanın yanı sıra ülkemizin ihracat gelirinde kayba sebep olmuştur. 2009 yılında devletin fındık sektöründen elini çekmesi ve desteklemeler haricinde fındığa karışmayacağını açıklaması, 2004 yılında başlayıp 2014 yılına kadar devam eden Fiskobirlik’in zararının birliği çalışamaz hale getirmesi ülkemizde son yıllarda fındığın kaderini tayin etmiştir” diye konuştu.

“TMO BİR NEBZE BAŞARILI OLDU”

TMO’nun taban fiyat açıklaması uygulamasının az da olsa başarılı olduğunu kaydeden vekil Yılmaz, “2018 yılında başa gelen Cumhur İttifakı hükümetinin Tarım Bakanlığı özellikle TMO’yu devreye sokarak üreticinin bir takım çok uluslu şirketlerin tekellerine ezdirmemek ve ihracat gelirinin azalmamasını sağlamak için çaba sarf etmiş bir nebze olsun başarılı da olmuştur. Yaklaşık üç yıldır piyasada taban fiyat belirleyen TMO piyasa manipülasyonunun önüne geçmeye çalışmıştır” dedi.

“ARTAN MALİYETE KARŞI VERİLEN FİYAT ERİDİ GİTTİ”

TMO’nun verdiği fiyata karşılık yaşanan ekonomik bunalımda gelirin eridiğini belirten Yılmaz, “Ancak bu yıl gelişen ekonomi dinamiklerinin gerek döviz fiyatlarını ve faizi yukarı çekmesi olsun, gerekse pandemi sürecinde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar olsun girdi fiyatlarını aşırı derecede yükseltmiştir. Bunun yanı sıra TMO’nun çakılı fiyat uygulaması üretici açısından artan gübre, mazot, ilaç ve benzeri ürünlerdeki artış karşısında gelirinin eriyip gitmesine sebep olmuştur. Üretici açısından hal böyleyken ülkemizin ihracat gelirinde de aynı oranda düşüş kaydedilmiştir. Türkiye ihracatçılar Meclisi verilerinden elde ettiğimiz bilgilere bakarsak ülkemizin ciddi bir ihraç gelirinden geçen yıl kayba uğradığı görülecektir” sözleriyle üreticinin yaşadığı kayba dikkat çekti.

“FİYAT ODAKLI SORUNLARI KONUŞMAK PANSUMANIN ÖTESİNE GEÇEMEDİ”

“Her yıl fındık üretiminin ve üreticisinin fiyat odaklı sorunlarının konuşulması pansuman tedbirlerinin ötesine geçememiştir” diyen Vekil Yılmaz, “Oysa asıl konuşulması gereken dünya üretiminin yüzde yetmişini üreten ülkemizin fındık konusunda dünya piyasasını oluşturmada hala etkisinin zayıf olması, stratejik bir fındık politikasının olmamasıdır. Ayrıca fındıkçının katlanarak büyüyen diğer sorunları ise üretim kapasitesinin değişkenliği, lisanslı depoculuğun olmaması, fındık ağaçlarında yaşlanma, pazar payının azalışı, dekar başına verimin düşüklüğü, üretici başına düşen arazi büyüklüğünün giderek küçülmesi, en önemlisi ise fındığın katma değer kazanmadan yüzde 65 inin hammadde olarak ihraç edilmesi ve buna benzer sorunların ihracat gelirimizin kaybolmasına neden olmaktadır” sözleriyle sektördeki sorunlara atıfta bulundu.

“FINDIĞIN İHRACATINDA KAYIP BÜYÜK”

Yıllardır aynı sorunların tespitinin yapılmasına rağmen herhangi bir tedbir alınmamasının ülke açısından fındık ihracatından yeterince gelir elde edememesine sebep olduğunu ifade eden Yılmaz, “Fındığın yüzde 65 i hammadde yani iç ve kabuklu fındık olarak ihraç edilmekte yüzde 15 i ara mamul ve yaklaşık yüzde 20 si ise katma değerli son ürün yani çikolata gofret veya bisküvi olarak ihraç edilmektedir. Bu oranlara bakıldığına gördüğümüz yıllık en az 8-10 milyar dolar civarında bir kaybımızın olduğudur” dedi.

“FERRERO DÜZCE’DE KIRMA DEĞİL, ÇİKOLATA FABRİKASI KURMALI”

Türkiye’nin bu kaybına karşılık milli stratejik ürünümüz fındıkta piyasası domine eden İtalyan şirketi Ferrero’nun kazancına dikkat çeken Yılmaz, “Piyasayı maniple etmeye çalışan İtalyan asıllı bir şirketin sadece krem çikolata ve draje kaplamasından yıllık cirosu 13,7 milyar dolar civarındadır. Bu şirket geçen yıl Düzce de fabrika kuracağını ve 500 kişi istihdam edeceğini söyleyerek teşvikten yararlanmıştır. Bu ilk bakışta istihdam açısından olumlu olarak görülse de bu kurulacak fabrika kırım ve kavurma gibi fındığı hammadde olarak satacak fabrikadır. Oysa yapılması gereken bu firmanın burada çikolata fabrikası kurması ve ürünü dünyaya ülkemizden son mamul olarak ihraç etmesinin sağlanmasıdır” sözleriyle şirketin Düzce’deki yatırımıyla ilgili görüşlerini aktardı.

“TMO SÜREYİ UZATIP FİYATI REVİZE ETMELİ”

TMO’nun 30 Nisan’da fındık alımını sonlandıracak olmasının bazı fırsatçıları harekete geçirdiğini ifade eden Yılmaz, “Fındık alımına son vereceğini bilen bazı fırsatçılar fiyatı 20,25 TL ye kadar düşürmüşlerdir. Eğer ülkemizin bu yıl ve önümüzdeki yıl fındıktan daha fazla gelir elde etmesini istiyorsak TMO fındık alım süresini uzatmalı, fiyatı revize etmeli ve önümüzdeki sezonda piyasa yapıcısı olarak piyasada olacağını açıklaması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece Karadenizli fındık üreticisi değil ülkemiz de ihracat gelirlerinde bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da istediği geliri elde edemeyecektir” sözleriyle Tarım Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

HABER: Mehmet GÜNESEN