Düzce'ye hem ekonomik hem de tanıtım anlamında önemli katkılar sağlayacak olan ancak bugüne kadar hep geri plana itilen turizm, geç de olsa gündemin ilk sıralarına taşınmaya başladı. Denizi, yeşili, tarihi ve turistik değerleri ile bir çok güzelliği içerisinden barındırmasına karşın, proje noktasında yaşanan tıkanmalar yıllarca Düzce'nin turizmde gelişmesinin önüne geçti. Gölyaka'da Efteni Gölü ve golf sahası, Kardüz'de kayak merkezi, 20 yıl önce temeli atılan kültür merkezi geçtiğimiz yıla kadar hüsranla sonuçlanan projeler arasında yer aldı. Golf sahası ve kayak merkezi için gelen yatıcımcılar çeşitli gerekçelerle yatırımdan vazgeçerken Efteni Gölü eski güzel günlerine dönmek için el atılmaması, kültür merkezi de bakanlık ve belediye arasında gidip gelen devir konusu yüzünden beklemede kaldı. Çevre iller adeta koşarken Düzce'nin bu kadar geri planda kalmasının yarattığı olumsuz etkiler üzerinde geçtiğimiz yıl itibariyle adeta dört koldan çalışmalar başlandı. Altyapı, tanıtım, projeler ve yatırımcı çekmek adına hem siyasiler hem de ilin idarecileri düğmeye bastı. İşte bu çalışmalar hakkında Öncü Ana Haber'e konuk olarak bilgiler veren Düzce Millet vekili Fevai Arslan, Düzce’yi hem turizmde hem de hayvancılıkta cazibe merkezi haline getirmek istediklerini vurguladı. Arslan, siyasilerin turizm için gerekli altyapıyı hazırladıklarını belirtirken, halkı da turizm pastasından pay kapabilmek için yatırıma davet etti.


En rantabl merkez Kardüz Yaylası

 

Turizm ile ilgili sözlerine Kardüz Yaylası ile başlayan Arslan, burası için uygun şartları hazırlayıp yatırıma teşvik edeceklerini vurguladı. Arslan, “Kardüz araştırmalarımıza göre Kartalkaya, Keltepe ve Uludağ dahil en rantabl merkezin Kardüz Yaylası olduğu söyleniyor. Çünkü kayak yapılacak yerde hiç ağaç yok. Hem ağaç olmaması hem de pist yapımına uygun yeryüzü yapısının olması kayakçıların işine geliyor. Kar kalksa bile çim kayağı yapılabilecek bir coğrafyaya sahip. Hal böyle olunca biz yerel yerel yönetici ve siyasetçiler olarak burayı insanımızın hizmetine, yatırımcımızın hizmetine sunmamız gerekiyordu. Bakanlar Kurulu’na müracaat ettik ve burayı turizm alanı olarak ilan ettirdik. Sadece ilan ettirmek yetmiyor. Buranın yolu lazım. İnşallah önümüzdeki yaza bitirmiş olacağız. Elektrik hatlarını da Kardüz Yaylası’na kadar taşıdık.” ifadesini kullandı.

 

Güzelleştirme çalışmaları yapıyoruz


Efteni Gölü ve Yedigöller’i güzelleştirme çalışmaları yaptıklarını, Gölyaka’da golf sahası yapımı planladıklarını belirten Arslan, civar yerlere gelen turistleri Düzce'ye çekmek için birtakım çalışmaları olduğundan bahsetti. Arslan, “Sinekli Yaylası ile Abant’ı bağlıyoruz. Bir ring hattı düşünüyoruz. Abant, dünyaca ünlü literatüre girmiş. Bizim Abant’tan daha güzel yerlerimiz olmasına rağmen sunumumuz yoktu. Şimdi bu imkanları sağlıyoruz. Abant’tan giren bir turist gelsin bize Güzeldere’yi, Samandere’yi gezsin; Sinekli yolundan gelsin Efteni Gölü'müzü görsün.” şeklinde konuştu.

 

Kıymetli ürünü kıymetli paralara satmalıyız


Daha sonra sözü tarıma getiren Milletvekili Fevai Arslan, Düzce’nin tarım alanının dar olmasına rağmen hem ulaşım avantajı hem de verimli topraklara sahip olduğunu vurguladı. Arslan, “Kıymetli ürün yetiştirip, kıymetli paralara satmalıyız.” ifadesini kullandı. Arslan, “Düzce’nin Allah nasip ederse önü açık. Hem turizmde hem hayvancılıkta. Çünkü Tarım Bakanlığı 2011, 2012 ve 2013 yılları arasında süt inekçiliğinde ve büyükbaş hayvancılıkta Düzce’yi en elverişli 10 vilayet arasına koydu ve bu satatü hala devam etmekte. Yemde en önemli madde slajdır. Bunun Türkiye’de iyi yetiştirildiği yerlerden biri de Düzce’dir.” ifadesinde bulundu.


Turizme yeterli önemi veriyoruz

 

Turizme yeterli önemi verdiklerini belirten Arslan, gerekli yatırımların tamamlanmasının ardından Düzce’ye çok sayıda turist çekeceklerini, bu turistleri ilimizde konaklamaya, alışveriş yapmaya teşvik edici çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Seracılık, büyükbaş hayvan, süt ve süt mamülleri ve turizmde pansiyonculuk gibi alanlara alt yapı hazırlamaları gerektiğini belirten Arslan, Düzce halkına seslendi. Arslan, “Değerli Düzceli hemşerilerimize tavsiye ediyorum. Artık turizm ve hayvancılığın alt yapısı Düzce’de mevcuttur. Artık üst yapısına başlayacağız. Bu üst yapısı ile beraber halkımızın buradan kazanç elde edebileceği altyapıları oluştursunlar.” şeklinde konuştu.

 

 

Haber;C.Üstüner