Resmî ziyaret gerçekleştirmek ve İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'ne katılmak üzere 8 Eylül'de Kazakistan’ın başkenti Astana’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden heyette Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de yer aldı.

"İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıldı"
Bağımsızlık Sarayı Genel Kurul Salonu'nda gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nin açılış oturumuna katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk bilim ve teknoloji zirvesine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün de yanında hazır bulunduğu zirvedeki konuşmasına Erdoğan şöyle devam etti: "İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıldı. Bizler, ilk emri "ikra" yani "oku" olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir."



"Siber suçlara karşı hukuki ve teknik altyapımızı güçlendirmeliyiz"
İnternetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığının aracı olma yanında DEAŞ, El Kaide, FETÖ gibi terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığına dikkati çeken Erdoğan, "İslam ülkeleri olarak vatandaşlarımızı internetin tüm nimetlerinden faydalandırırken zararlı etkilerinden de korumakla mükellefiz. Bu çerçevede siber suçlara karşı hukuki ve teknik altyapımızı güçlendirmeliyiz." dedi. 

"Bizim birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı seferber etmemiz gerekiyor"
Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in kutsiyetinin ihlal edilmesine asla izin verilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan, Mescid-i Aksa'ya yönelik saygısızlıkların ve tahriklerin önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya konulması gerektiğine işaret etti. Bunlarla birlikte Myanmar'daki Müslümanların çektiği zulüm, işkence ve sürgünlerin son bulması için de İslam ülkeleri olarak birliğin, beraberliğin ve dayanışmanın seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca alınan kararların uygulanmasını takip etmek maksadıyla bilim ve teknoloji zirvelerinin düzenli olarak tertiplenmesi teklifini desteklediğini söyledi.

Bakan Özlü: İslam ülkeleri ile her türlü işbirliğine açığız
Öte yandan Kazakistan'ın ev sahipliğinde Astana'da düzenlenen İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı 1. Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde Türkiye adına bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de bilim ve teknoloji alanında İslam ülkeleri ile gelişmiş ülkeler arasındaki farkın giderek açıldığını ifade ederek, "Bu farkı kapatmak için İslam ülkelerindeki eğitim sistemini girişimcilik yenilik ve araştırmaya odaklamalıyız." dedi ve Türkiye olarak bilim ve teknoloji alanında İslam ülkeleri ile her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi.