DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Düzce İl Başkanlığı Kongresine katılamk için geldiği Düzce’de, partisinin İl Başkanlığı Binasının açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından Düzce’deki yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya gelen Babacan ülke ve Düzce gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

“Bugün Türkiye’nin 10 misli bütçe açığı var”

Ekonomi üzerinden iktidarı sert sözlerle eleştiren Babacan, ekonomimin çok kötü yönetildiğini öne sürerek, şunları söyledi:

“2015 yılında ben ve arkadaşlarım ayrıldıktan sonra, aslında Türkiye’de ki sorunlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştı. Ben AK Parti’de siyaset yaptığım dönemde her zaman, gerek TV programlarında, gerek basına verdiğim bildirilerde, gerekse kürsü konuşmalarında demokrasi vurgusu yaptım, yine eğitim vurgusu yaptım. Hatta Türkiye’de ilk defa orta gelir tuzağı ifadesini kullanan ben olmuşumdur. Çünkü problemleri o dönemlerde görmeye başladık. Yani hukukun dışına çıkma eğilimlerini, eğitimin geldiği durumunu, bunların hepsini fark etmiştik. O yüzden zaten sık sık vurguladık. Bu hukuk ve eğitim konusunda gerekenler yapılmazsa Türkiye orta gelir tuzağına düşer diye de ifade etmiştik. Bunlar, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında kullandığımız ifadeler. Yine bu israfa çok vurgu yapmıştık yine o dönemde. Hani diyorlar ya; neden içerideyken bunları söylemediniz? Biz çok mücadeleler verdik. Verdiğimiz mücadeleler ise buz dağının görünen kısmıydı basına yansıyan. Dolayısıyla bütün bunlar ekonomide de sıkıntıyı ciddi bir şekilde beraberinde getirdi. Biz bıraktığımızda ülkenin bütçe açığı 24 milyar liraydı, bu yıl 239 milyara çıkıyor. Yani tam 10 misli bütçe açığı var. Burada tabii ki asıl israf, ekonomi büyümeyince, vergi gelirleri de büyümüyor ülkede. Mesela daha pandemi yokken geçen yıl ülkenin büyüme oranı yüzde 0.9. yüzde 1 bile değil, daha pandemi de yok ortada. Zaten bu kötü yönetimin sonuçlarını sahada fiilen görüyorduk. Mesela 2018 yılında partili Cumhurbaşkanı göreve başladı, en yakın akrabasını da kritik bir göreve getirdi, o günden bugüne hazinenin borcu tam 2’ye katlanmış durumda. O gün baktığımızda, yani 2018 yılında hazinenin iç –dış borcunun toplamı 970 milyar, bugün ise 1 trilyon 935 milyar. Tabii bu borcun milli gelirle oranı önemli, milli gelir 2 katına çıkmadığına göre, milli gelir oranı hazinenin borcu çok çok yükselmiş durumda. Yine işsizlik rakamlarını izliyorsunuz, görüyorsunuz. İster büyümede olsun, ister işsizlikte olsun, ister enflasyon olsun, bütün bu rakamlarda artık ciddi bir şekilde makyajlama var maalesef. Hatta makyajlamanın ötesinde şeyler var. Enflasyonu daha düne kadar yüzde 11 – 12 açıklıyorlardır. Daha yeni yüzde 14 açıkladılar.

“Bizi yeni kurulan diğer partilerden ayrıştıran özellikler var”

“Sorunların çözülmesi için öncelikle dürüst ve işinin ehli kişiler lazım” diyen Babacan, DEVA Partisi’nin en üst yönetimlerinden en alt kademelerine kadar, işinin ehli kişilerce kurulduğunu kaydederek, şu görüşlere yer verdi:

“Bizde de bu var çok şükür. Genel Merkezin teşkilatları da öyle, İl ve İlçe Teşkilatlarımız da aynı şekilde. Biz bunları seçerken de çok dikkat ediyoruz. Ne diyoruz teşkilatlarımıza, iyi insanlar olsun, bir de işinde iyi insanlar olsun. Bizi insanların ne olduğu, hangi görüşte oldukları ilgilendirmiyor. Biz sadece münferiden insanların kendilerini değerlendiriyoruz. Şunu da görüyoruz tabii, her ne kadar geçmişte anlaşmak zorsa da, ülkenin yarınları için, hedeflediğimiz Türkiye için herkes buluşuyor. Daha önce hangi siyasi partiye oy verirse versin, insanlara ‘Nasıl bir Türkiye görmek istiyorsunuz’ diye sorduğumuzda hep aynı cevabı veriyorlar. İşte bizim DEVA Partisi’nin de tam amacı o. Hangi görüşten olursa olsun insanların bir arada ortak bir hedefe ulaşmalarını sağlamak. Biz burada da yeni kurulan diğer partilerden de ayrışıyoruz. Ben DEVA Partisi’nin AK Parti’nin içinden doğan bir parti diyemiyorum kendimize. Çünkü; evet AK Parti’nin içinden gelen az sayıda arkadaşımız var, ama bizim partimizde hem genel merkezde, hem de kurucular da, hem de teşkilatlarda ağırlık siyasete ilk defa başlayan arkadaşlardan oluşuyor.”

“Bugünkü iktidarı desteklemeyenlere ya hain, ya FETÖ’cü ya da terörist damgası vuruluyor”

AK Parti iktidarının karşısında olan her herkesin vatan haini, FETÖ'cü ve terörist olarak damgalandığını ileri süren Babacan, konuşmasının sonunda şunları söyledi:

“Bugünkü iktidar kendisini desteklemeyen her şeye bir etiket buluyor. İşte elinde damgalar var; hain damgası var, FETÖ’cü damgası var, terörist damgası var. Bakıyor durumuna göre şu diyor hain, şu diyor terörist, şu diyor FETÖ’cü. Kendileri de ne dediklerini ve söylediklerini de bilmiyorlar. Burada önemli olan, kendilerini destekleyen kitlelerin çokta derinlemesine anlamakta zorlanacağı, aldatmak veya farklı bir tablo oluşturmak çok zor bir olay değil. Geçen Pazartesi günü kabine toplantısından sonra yeni kararlar alınıyor, kararları açıkladıktan sonra Cumhurbaşkanı hemen tek tek düşmanlarını sıralıyor. Neden? Çünkü ortada berbat bir durum var. Dünya üçüncüsü olmuşuz vaka sayısında, bu kriz çok kötü yönetilmiş, ekonomi berbat. Tabii buna bir suçlu lazım. Şimdi suçluda farklı kesimler oluyor, muhalefet oluyor. Muhalefetin pandemi yönetimi ile ne ilgisi var ki. Muhalefet sadece önerilerde bulunuyor. Bizde açıkladık önerilerimizi, hem de pandeminin 7. Günün de açıklamışız. Hem de ekonomide neler yapılması gerektiğini yazılı bir şekilde açıklamışız. Onlar da bizim o gün söylediklerimize kulak assalar, bugün bu kadar büyümeyecekti bu hadise. Tabii biz bunları sık sık vurgulayınca da, çıktı ‘Bana ders vermeye kalkıyorlar’ dedi bizi kast ederek. Ama ders almayınca da böyle oluyor. Ancak bir seçim gerekecek galiba ders almaları için.”

Esnafların büyük ilgisi ile karşılaştı

Babacan parti binasındaki programının ardından, şehir merkezinde esnaf ziyaretleri düzenledi. Esnaflara piyasa ve işlerinin durumunu soran Babacan’a Düzceli esnaflar, son dönemde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyledi. Esnafların ilgisi ile karşılaşan Babacan, aynı zamanda cadde üzerinde karşılaştığı vatandaşlarla da sohbet etti. Babacan esnaf ziyaretlerinin ardından Cuma Namazını Cedidiye Camii’nde kıldı.

Haber: Savaş ARI