CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, Öncü TV Ana Haber Bülteni’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde başlayan Adalet Yürüyüşü’nün üç gün süren Düzce etabını değerlendirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşe karar vermesinin ardından yaptığı açıklamada kimseyi sokaklara çağırmadığını belirten Tozan, yürüyüşün gün geçtikçe büyüdüğünü ifade etti.

“Tutuklama bardağı taşıran son damla oldu”
Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının bardağı taşıran son damla olduğunu ve ardından Adalet Yürüyüşü’ne başlandığını ifade eden Tozan, Türkiye’nin adalet konusunda sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi. 

“Kurşun bırakma olayı mafya jargonunda bir ölüm tehdididir”
Kamp alanı önüne bir kamyondan dökülen gübre ve yürüyüş güzergahında bulunan mermi için “Çok üzücü olaylar” diyen CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, şöyle konuştu:

“Ana muhalefet partisinin genel başkanı iktidarın alternatifi demektir. Yarın iktidar seçimi kaybettiğinde, ana muhalefet partisinin genel başkanı bu ülkenin başbakanı demektir. Bu sistemde cumhurbaşkanı demektir. Her şeyden önce bir saygıya ihtiyaç vardır ve biz bunu Düzce’de göremiyoruz. Yapılanlar çok üzücüdür. Hele kurşun bırakma olayı mafya jargonunda bir ölüm tehdididir. Bunu herkes bilir. Daha önce de bir şehit cenazesinde genel başkanımızın ayaklarının önüne kurşun bırakılmıştı. Artvin’de suikaste de uğradı. Onun ötesinde üç kişinin yaptığı o hareket çok nahoş bir hareketti. Bu toplum niye bu kadar bölündü, gerildi, iktidara oy verenler kalan yüzde 50’yi nasıl yok sayarlar? Bu ülkenin başbakanına, cumhurbaşkanına oy vermemiş olabilirim ama Sayın Binali Yıldırım benim başbakanımdır, Recep Tayyip Erdoğan benim cumhurbaşkanımdır. Benim de sorunlarımı çözmekle mükelleftir. Oraya 80 milyon insan için çıkarsınız.”

“Sonuç olarak o eylem hazırlanmış ve şoförün 3 bin lira para cezası da ödenmiş”
Adalet Korteji’nin Kalıcı Konutlar Bağlantı Yolu kenarında kamp yaptığı gece yola hayvan gübresi dökülmesi sonrası yaşananları aktaran Tozan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hayvan gübresinin dökülmesi olayı ve sayın bakanın açıklamaları ne kadar talihsiz bir açıklama. Ben Düzce’nin il başkanıyım. Beni hükümet kanalından bir kişi arayıp “Geçmiş olsun.” demedi. Ben Keskin’den o gece oranın kaldırılması, bir an önce yıkanması için ricada bulundum. “Tamam ilgileneceğim.” dedi ve yaptı. Sonuç olarak genel başkanım oradayken bana bir “Geçmiş olsun.” bile denilmedi. Sayın Keskin’in “Bu bireysel bir harekettir.” açıklamasından sonra ben yargının etkilendiğini düşünüyorum. Sonuç olarak o eylem hazırlanmış ve şoförün 3 bin lira para cezası da ödenmiş. Bu nasıl bireysel bir harekettir. Böyle bir eylem, başbakana ya da cumhurbaşkanına yapılsaydı acaba gece 03:00’da alınıp öğleden sonra 15:00’da salınır mıydı? Hangi terör örgütüyle ilişkileri olduğuna dair en az 20 gün gözaltında tutulurdu. Sonra saç-sakal karışmış bir vaziyette adliye, sonra nasıl bir uygulama olurdu bilemiyorum.”

“Adalet bir siyasi suç işlediğinde onların cezasını verebilmeli
Adalet’in herkese eşit davranması gerektiğini belirten Tozan, “Adalet, kör, sağır, dilsiz olmalı; adalet bir siyasi suç işlediğinde onların cezasını verebilmeli. Sadece adalet yazılı bir şapka ile yürüyoruz kimseye zararımız yok. Anlatmak istediğimiz yüce kavram bu.” dedi.

“Sayın bakan bu olayda dersine çalışmamış”
Yola hayvan gübresi dökülmesinin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün açıklamalarını değerlendiren Tozan, şu ifadelerde bulundu:
“Sayın bakan, geçmiş dönemde bana yapılan saldırı ile ilgili kişilerin siyasi eğilimlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini ve o dönemki insanların birinin CHP birinin DSP üyesi çıktığını söylüyor. Sayın Bakan bu olayda dersine çalışmamış. Bir telefonda öğrenebilirdi. Bu olayı yapanlardan ikisi AK Parti’nin kayıtlı üyesi, bir tanesi de kurumlarında çalışmış biri. Sayın bakan, bana saldıranlardan ikisinin Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in kuzenleri olduğunu da söylemeliydi. Nereden baksanız bir siyasi harekete çıkıyor. Düzce’ye yakışmıyor, siz iktidarsınız. Benim genel başkanımın saçının teline zarar gelmemeli, kortejin güvenliği sağlanmalı. Ülkede liyakat değil mülakatla alımlar olduğu için çocuklarımız da o siyasi partinin üyesi olmadığı için işe giremiyorlar.”

“İl Emniyet Müdürümüz gerekeni derhal yaptı”
Tozan, “3 şahsın yaptığı olay benim şehrime mal edilmemeli” diyerek şöyle konuştu:

“Ama bunun önlemini alması gerekenler maalesef gerekenleri yapmadılar. İl Emniyet Müdürümüz derhal gereğini yapmıştır, kendisine teşekkür etmek istiyorum. Adliyeye teslim etmiştir. Süreç de onun için orada zaten bitmiştir. Biz adalet istiyoruz.”

“Araçlarla taşınıp protesto ettiler”
CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Düzce’den geçişleri sırasında korteji protesto edenlerin genelde aynı kişiler olduğunu ve araçlarla taşını tekrar protesto ettirildiğini kaydetti.

“İlk gün çocuğu şehit olduğu için iktidara veryansın eden vatandaş…”
Düzceli şehit Cihan Aksarı'nın babası Cemal Aksarı tarafından Adalet Yürüyüşü’ne gösterilen tepkiye de değinen Tozan, isim kullanmadan baba Aksarı’yı eleştirdi. Tozan, şu ifadelerde bulundu:
“Sayın genel başkanımızla bir şehit evine ziyarete gittik, taziyede bulunduk. Son derece hoş karşılandık. Diğer taraftan ilk gün çocuğu şehit olduğu için iktidara veryansın eden vatandaş (Cemal Aksarı), daha sonra bir takım ekonomik tedbirler ve çocuklarının işe alınmasıyla partimize karşı provokatör olarak kışkırtılabiliyor. Bunu kullanmaları çok yazık. Onun dışında bir aile genel başkanımla bizi yemeğe davet etti. Tüm köy oradaydı. Her partiye mensup insan vardı ama gözlerinin içi gülüyordu. Son derece hoş bir ortam vardı.”

Tozan, Ankara Güvenpark’tan başlattıkları Adalet Yürüyüşü ile 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanlığını hedeflediklerini ifade etti.

“CHP adalet temsil edilinceye kadar halkın içinde sokaklarda meydanlarda olacak”
Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet arayışlarının bu yürüyüş ile bitmeyeceğini açıklaması üzerine şu değerlendirmede bulundu:
“Sayın genel başkanımız bir ipucu verdi; “Bu yürüyüş burada bitmez.” dedi. Bunun anlamı; bir daha yürüyeceğiz anlamına gelmiyor. Bundan sonra CHP adalet temsil edilinceye kadar halkın içinde sokaklarda meydanlarda olacaktır. Biz taleplerimizi iktidara ileteceğiz ve yapılıncaya kadar demokratik bütün haklarımızı kullanacağız. Bizim konuşmalardan çıkardığımız bu.”

Haber: Ö. YILMAZ