Ocak ayında meclise, Nisan ya da Mayıs ayı gibi ise sandığa götürülmesi planlanan Başkanlık Sistemi Teklifi için AK Parti'de referanduma hazırlık başladı. Başkanlık Sistemi'nin halka en iyi şekilde anlatılması için teşkilatlara "Sokağa çıkın" talimatı veren genel merkez, bu süreçte toplantılarını da arttırdı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, parti genel merkezindeki AK Parti Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, parti teşkilatlarının seçimler için hazır olması gerektiğini kaydetti.

"Aracımızın yükü başkanlık"

Seçim işleri başkanlıklarının yükünün ağır olduğunu ama sadece seçimden seçime çalıştığının düşünüldüğünü anlatan Sorgun, "Seçimin vadesi ve senedin vadesi çabuk gelir. Aracınızı hazır tutun, hele hele bu sefer muhtemelen aracımızın yükü anayasa olur, başkanlık olur. Siz aracınızı hazır tutun, aracınızın yükünün ne olacağı önemli değil." dedi.

"Kapımıza geldi, dayandı"

Sorgun, şöyle devam etti: "Aracımızın yükü başkanlık. Artık tabiri caizse kapımıza geldi, dayandı. Arkadaşlar bu terazi bu sıkleti çekmez. Şu anda zaten sistem adı konulmamış bir yarı başkanlık sistemi. Niye? Halk seçiyor. Amerika'da bile, dünden bu yana milleti, bütün dünyayı meşgul ediyorlar, 'Kim kazandı, kim kazanacak.' Orada bile biliyorsunuz şu anda delegeler seçiliyor, delege çoğunluğuna göre başkan belli olacak ama bizde daha demokrasi, doğrudan demokrasi, halk seçiyor. Zaten buna artık biz kararını vermişiz, buradan geri dönüş yok." görüşüne yer verdi.

"Siz 10 çalışmazsanız..."

Seçim işleri başkanlarına "Siz 10 çalışmazsanız birlikte çalıştığınız arkadaşlarınız 9 çalışmaz." diye seslenen Sorgun, cumhurun başı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Binali Yıldırım'ın herkesten çok çalıştığını bildirdi.

"Hiç kimseyi bilgisiz, belgesiz itham etmeyiz"

FETÖ/PDY soruşturmalarına da değinen Sorgun, şunları kaydetti: "FETÖ hadisesi pirincin içindeki beyaz taş ve adeta hani insanın böbreklerinde sancılar olur ya, milletimiz için de böyle sancılar oluşturan bir şey. Çünkü kimisinin anası, kimisinin bacısı, kimisinin kardeşi, kimisinin yeğeni.. Her gün biri geliyor, 'Benim çocuğumun hiçbir ilgisi yok.' diyor. Bakıyorsun 'ByLock' çıkıyor, 'Eagle' çıkıyor, nasıl ilgisi yok? Her gün biri geliyor. Çok net arkadaşlar, hiç kimseye kefil olmayız, hiç kimseye kefil olmayın ama hiç kimseyi de bilgisiz, belgesiz itham etmeyiz. Burası bir hukuk devleti ve nitekim başvuruyorlar, inceleniyor, geri dönüyorlar, değil mi? Herhangi bir şeyi olmayan. Burası bir hukuk devleti. Onun için bu konuda partimizin de bizlerin de kafası çok net, hiç kimseye kefil olmayız."