MHP Düzce İl Başkanı Ümit Yılmaz, TBMM’de 2. tur görüşmeleri devam eden Anayasa Değişikliği Teklifi ile ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

AK Parti ve MHP ortak noktada nasıl buluştu?
Nisan ayının ilk haftası referanduma gidilmesi planlanan Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifi ile ilgili AK Parti ve MHP arasında mecliste sağlanan uzlaşının tohumlarının nasıl atıldığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “15 Temmuz sürecinden sonra Sayın Genel Başkanımızın grup toplantısında yaptığı çağrıyla AK Parti’ye düşündükleri bir anayasa teklifi varsa bunu meclise getirmelerini ve orada görüşülmesini talep etti. AK Parti de bu doğrultuda hazırladığı bu sistemi meclise getirdi. Biz maddeleri inceledik bizim kırmızı çizgilerimiz olan bazı maddeler vardı. Özellikle ilk 4 madde konusunda hassas olduğumuzu o dönemde de kendilerine belirttik. Kendileri de ilk 4 maddeye kesinlikle dokunmadan Türkiye şartlarına uygun bir şekilde bir anayasa taslağı hazırladılar. Bu anayasa taslağına liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin dediği gibi mecliste grup olarak karar veremiyorsunuz ama kendi siyasi tavrının ‘evet’ olacağı şeklinde fikir beyan etti. MHP’nin milletvekillerinde de içinde bazıları evet dememesine rağmen büyük bir parçası diyerek destek oldu meclisten geçmesi için. Bugünlerde 2. tur görüşmeleri yapılıyor. Daha sonra taslağın tamamı oylanacak ve bu oylamayla tahmin ediyorum nisan ayında hükümet anayasa taslağını götürecektir.”

“Anayasa taslağına ‘evet’ şeklinde tavrımı koyacağım”
Yılmaz, MHP Düzce İl Başkanı olarak referanduma gidilmesi halinde oyunun “evet” olacağını söyledi. İl Başkanı Ümit Yılmaz, “Benim kendi şahsi düşüncem, MHP Düzce İl Başkanı olarak söylüyorum, incelediğim taslağa göre ben de anayasa taslağına ‘evet’ şeklinde tavrımı koyacağım ve bu yönde elimden gelen gayreti göstereceğim.” dedi.

“Genel Merkez de “evet” diyecek
Meclisten taslağın tamamı çıktıktan sonra Genel Merkez’den gelen direktifler doğrultusunda referandum çalışmalarına başlayacaklarını belirten MHP İl Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti: “Halka gideceğiz ve niçin ‘evet’ dememiz gerektiğini dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalışacağız. Referandumda da Genel Merkez olarak “evet” diyeceğiz.”

Cumhurbaşkanlığı Sistemi yorumu: Mevcut sistem yerine acil yeni bir çözüme ihtiyaç var
Başta CHP olmak üzere bazı kesimlerin şiddetle karşı çıktığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili de düşüncelerini dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Sistemin Türkiye’ye neler getireceği fal bakmak gibi olur. Ama geçmişi değerlendirirsek, geçmiş sistem maalesef tıkanmış, iktidarın görüşü aynı olsa bile bir takım sıkıntılar olmuş ve ülkeyi 15 Temmuz sürecine getirmiştir. Bunda mevcut iktidarın kabahati olduğu kadar sistemde de açıkların olması, terör örgütlerinin devlet sistemi içerisine yerleşmesine sebep olmuştur. İçinde bulunduğumuz sistem maalesef bu coğrafyada bir takım gereklilikleri yerine getirememektedir. Acil yeni bir çözüme ihtiyaç vardır.”

“Muğlak durumlar 2019’a kadar düzeltilir”
Sisteme dair bir takım çekinceler olabileceğini kabul eden Yılmaz, son olarak şunları kaydetti: “Sistem 2019 yılında başlayacak o zamana kadar da düzeltilecektir. Kaç tane başkan yardımcısının olacağı belli değil ya da cumhurbaşkanı yurtdışına gittiğinde yerine kim vekalet edecek… Bir takım muğlak olan durumlar var ama bunlar netleşecektir. Ben iyi olacağını düşünüyorum. Mevcut sistem içerisinde iktidarın görüşü aynı yönde olduğunda bile sistem kilitleniyorsa eğer artık bunu sistemin içinde çözmeniz çok zor. Sisteme yeni bir şekil verilmesi gerekiyor, başka türlüsü çok zor.”