Düzce Kasrı için önce tadilat ardından yeni proje uygulanması için yıkım kararı alan Düzce Belediyesi gerekçesinde, "Düzce Kasrı, prefabrik bir yapıdan ibaret, yeterli taşıyıcı kolonları olmayan, temel bağlantı noktaları çürümüş, adeta bir teneke yığınıdır." bilgilendirmesi yapmıştı.

İyi Parti Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Temsilcisi Erkan Dinçer, Düzce Kasrı'nın yıkılması ile ilgili parti olarak merak ettikleri soruları yaptığı yazılı basın açıklaması ile Düzce Belediyesi'ne sordu.



Dinçer, açıklamasında, "Düzce’de bir yapı daha yıkılan yapılar arasında yerini almış, yapımı, yaşatılması ve belediyeye devri bir hayli meşakkatli süreçler içeren Düzce Kasrı, haftalarca tadilat yapıldığı haberleri ile basın aracılığı ile gündeme getirilirken, kamuoyu, biz belediye meclis üyeleri ve özellikle de imar komisyonumuzun bilgisi dışında yıkılmıştır." ifadesini kullandı.



Her eserin milli servet olduğunu ve vatandaşın vergileri ile yapıldığını aktaran Dinçer, her kamu malında tüyü bitmemiş yetim hakkı bulunduğunu vurgulayarak, belediye yetkililerine şu soruları yöneltti:

1- Oldukça uzun zaman önce başladığı belediye internet sitesi ve basın kanalı ile duyurulan Düzce Kasrının statik yapısı hakkında bir incelemenin, projenin olmaması veya bulunamaması nedeniyle yapılamadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle önce yapı tadilatı yapılmağa çalışılmış, masraf edilmiş daha sonra da yapı çürük diye yıkılmıştır. Gerekli ön incelemelerin yapılamaması nedeniyle tadilat için yapılan harcamalar ne boyuttadır, ne kadar ödeme yapılmıştır?

 

2- Binada çöken kısım müstecirin sonradan ilave ettiği bir kısım mı yoksa ihale edilip hakediş öncesi kontrol edilerek teslim aldığı ana binada mıdır? Yıkım için ayrıca ne kadar ücret ödenmiştir ?
 

3- Bu binayı yapan firma aynı tarihte yaklaşık 11 binayı aynı sistemle yapmıştır, diğer binalar ile alakalı herhangi bir sıkıntı gündemde değil iken sadece Düzce kasrının çürümüş ve çökmüş olması bizlere pek de inandırıcı gelmiyor.
 

4- Meclis üyesi ve Beltur yönetim kurulu üyesi Murat Aydın binayı yıkma kararını "sayın bakan" verdi açıklamasında bulunmuştur. Bu itibarla Sayın Belediye Başkanı bu yıkım kararını teknik bir rapora dayanarak mı vermiştir yoksa kendi şahsi insiyatifi ile mi bina yıkılmıştır?
 

5- Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Cengiz Tuncer, "Bir gece çok yağmur yağdı çatı çöktü" diye beyanda bulunmuştur. O gece çok yağmur yağmasa ve tadilat bitip vatandaşın hizmetine açılsa vatandaş içerdeyken , çürük olduğu iddia edilen bu bina çökse idi kamuoyuna ne gibi bir açıklama yapılacaktı?
 

6- İlgili binanın statik projesi yok denmektedir . Oysa bu binayı Düzce Valiliği ihale ile yaptırmıştır. Statik projeler olmadan firmaya devlet nasıl ödeme yapmıştır , hangi yetkililer binanın kesin kabulünü yapıp binayı teslim almıştır. Bunun mantıklı bir izahını belediye yetkilileri yapabilir mi?
 

7- Meclis üyesi ve Beltur yönetim kurulu üyesi Murat Aydın'ın sosyal medyada yayınladığı videoda eliyle bükmeye çalıştığı galvaniz parçalarının çatı elemanları olduğu net şekilde görünürken, bu ekipman üzerinden binanın çürük olduğu algısı oluşturmaya çalışmak ne kadar gerçekçidir?
 

8- Belediyeden teknik yeterliliği olmayan bir çok kişi konu ile ilgili açıklamada bulunurken, imardan sorumlu belediye başkan yardımcısı ve ekibinin, yıkım ve yapım konularından asıl sorumlu iken Düzce Kasrı ile alakalı herhangi bir açıklama yapmamasının ve konuya müdahil olmamasının sebebi nedir?
 

9- Eğer iddia edildiği gibi bu bina çürümüş, kolonları yere tesbit eden elemanları boşa çıkmış, temel betonu çatlamış ise o zaman niye yapanlar hakkında hiç bir şikayette bulunulmamıştır
 

10- Binaya dair daha önceki kiracılar ile yapılmış bir sözleşme var mıdır? Sözleşme binaya ek yerler yapılmasına müsaade etmekte midir? Bu ve benzeri sözleşmeler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?"

HABER: MEHMET GÜNESEN