Ak Parti Düzce Milletvekili ve Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonu Başkanı Ayşe Keşir ‘Manşet’ programına konuk oldu. Keşir, başkan olarak görev yaptığı Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonunun kadınlara yönelik çalışmaları hakkında izleyicileri bilgilendirdi. Keşir ayrıca Düzce’nin sorunlarını, devam eden çalışmaları ve Düzce için hedefleri paylaştı. 17 üyesi olan geçici komisyonun başkanlığını yapan Keşir, komisyonun amacının çalışma yaptığı alanda sorunları tespit ederek çözüm üretme olduğunu söyledi.

Keşir: “Aile sadece medeni halin değişmesi değildir”

Aile denilince ilk olarak eşlerin arasındaki ilişki akla geldiğini söyleyen Keşir, ailenin kişinin medeni halinin değişmesiyle meydana gelmediğini aslında kişinin doğumuyla birlikte zaten bir ailenin mensubu olduğunu vurguladı.

‘Boşanmalarda kısmi bir artış var’ diyen Keşir, buna rağmen çok kötü bir yerde olunmadığının altını çizdi.

“Türkiye’deki aile yapısının adı: Çekirdek aileler ağı”

Türkiye’nin aile yapısının modelini tanımlayan Milletvekili Ayşe Keşir, Türkiye’deki ailelerin geniş aile değil fakat yurtdışındaki gibi de atomize bir yapıda olmadığını kaydedere ‘Çekirdek aileler ağı’ olarak nitelendirdi.

“Boşanmalarda artma trendi var”

Türkiye’de yılda ortalama 590 ile 610 bin kişinin evlendiğini buna karşın boşanmaların sayısının 100 ile 130 bin arasında değiştiğini paylaşan Keşir, boşanmalarda artma trendi olduğunu söyledi. Keşir, “Genelde insanların evlenenleri, boşananlara bölerek yüzde 20 gibi bir orana ulaşarak ‘Eyvah, çiftlerin yüzde 20’si boşanıyor’ diyoruz. Bu yöntem elmayla armudu bir denklemde buluşturmak gibi yanlıştır. Niye yanlış? Boşanan 130 bin kişi o yıl evlenenler değil. Tüm evlenenler içerisindekiler boşanıyor. O yıl evlenenler boşanmıyor. Bir boşanmalarda artma trendimiz var. Evlenme rakamları sabit durumda ama boşanma sayıları bir 10 bin, 10 bin artıyor. Her boşanan çiftin yüzde 80 yeniden evleniyor. Boşananların yüzde 80’inin içerisindeki yüzde 17’si boşandığı eşiyle evleniyor. Yüzde 17’si için söylüyorum, hızlı boşanma dediğimiz konu bu oluyor. Türk toplumu evliliği seven bir toplumdur.” dedi.

“Saygı, boşanma nedenlerinde birinci sırada”

Boşanmaların kadınlar açısından ‘şiddet’ erkekler açısından ise ‘saygı’ unsurundan kaynaklandığını belirterek açıklamalarını sürdüren Milletvekili Keşir, erkek ve kadın açısından ortak boşanma unsurunda ise ‘Saygı’nın birinci sırada olduğunu vurguladı.

Keşir, ‘Düzce’de en iyi neyi yapmak istiyorsunuz?’ sorusunu “Öğrenciyi pozitif yakalayacak anlamda bir alt yapıyı kurmak zorundayız. Öğretmenlerin öğrencilerine rol model olabilmeleri ve kendilerini sevdirebilmeleri önemlidir.” şeklinde yanıtladı.

“Gücün farkındayız”

Şehrin sorunları için bir ilin tüm milletvekillerinin birlikte hareket ederek ilgilisinden talepte bulunmasının önemli bir güç olduğunu aktaran Keşir, üç milletvekilinin bu gücün farkında olduğunu dile getirdi.

“Eğitimde Düzce’ye layık olan bir yerde değiliz”

Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce için birinci hayalini nedeniyle birlikte anlattı. “Eğitimde Düzce’ye layık olan bir yerde değiliz. Düzce’de sayısal ve sosyal alanlarda çok iyi yetişmiş gençlerinin olması gerekiyor. Düzce’nin buna hamuru müsait. Düzce’nin bugün iyi bir üniversitesi var. Düzce’deki çocuklarımız kendi şehrimizdeki üniversiteyi kazanamıyorlar. Benim birinci hayalim, Düzceli çocuklarımızın iyi okullardan iyi derecelerle mezun olduğunu görmektir. Düzce’nin eğitimde eksik kaldığı alanın ne olduğu üzerinde yaklaşık 3 aydır çalışıyoruz. Ben Düzce’de İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitiren mühendisler ya da tıp fakültesini bitiren öğrenciler istiyorum.”

“Kıyı planına ihtiyaç var”

Kuzey Batı Çevre yolu üzerindeki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Keşir, üzerinde çalıştıkları bir diğer önemli konunun Akçakoca’da iyi bir kıyı bandı planlamasına ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Haber:Y.SEVER