Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu, Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayınıyla geniş kitlelere ulaşan “Kitabın Ortasından” programı yeni yayın döneminde de birbirinden farklı konuklarıyla Düzce’nin gündemine ışık tutacak.

Yeni yayın döneminin ilk konuğu AK Parti İl Başkanı Keskin oldu

Konuşulmayanların konuşulduğu, “Kitabın Ortasından” programının yeni yayın dönemindeki ilk konuğu AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin oldu. Ünsal’ın, serbest piyasadaki fındık fiyatları ile ilgili sorduğu soruyu yanıtlayan Keskin, ürünün daha yeni yeni pazara inmeye başladığını ve bu nedenle piyasalarda bir denge oluşmadığını ifade etti.

“Biz burada fındığın çok dayağını yedik siyaseten”

Özellikle FİSKOBİRLİK’in sıkıntılı döneminde AK Partili siyasiler olarak sık sık üreticilerin tepkileri ile karşılaştıklarını anımsatan Keskin, 45:05 – “Şunu herkesin iyi bilmesi lazım; 21 yıldan beri fındık anlatan bir kardeşinizim ben. Düzce’nin doğusunda, batısında, güneyinde ve kuzeyinde fındık var ve bir fındık gerçeği var. Biz burada fındığın çok dayağını yedik siyaseten. FİSKOBİRLİK zamanında, 2006 – 2007’lerde. Gerçekten de fındık Düzce’nin çok önemli bir geçim kaynağı. Burada, geldiğimiz noktada bizim fındık için üretilen politikalarımız var. Her sene Karadeniz bölgesi milletvekillerimiz toplantı yapıyor. Sonrasında tarım ve orman bakanımıza bunlar arz ediliyor, daha sonrasında da sayın cumhurbaşkanımıza arz ediliyor. Bakın; fındığın fiyatını belirleme tarihi, fındığın fiyatı, ne şartlarda alınacağı belirleniyor.”

“TMO fındık almaya başladığı anda piyasa da ona göre şekillenecek”

Devletin vatandaşın fındığını almadığını, sadece müdahale işlemi uyguladığını anımsatan İl Başkanı Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Desteklerle beraber 54 TL olarak açıklanan ve 52 – 51 TL arasında olan fındığı, özel sektöre düşürmemek adına devlet bir müdahale alımı yapıyor piyasaya. Yani devlet, ‘Fındığını desteklerle birlikte 54 TL, 52 ve 51 TL’ye ben alıyorum, tüccara gitme.’ diyor. Yani burada bir denge bulmaya çalışıyor. Tüccar ne yapıyor her sene? TMO ne kadar açıkladı, şu kadar açıkladı, serbest piyasada da o denge kuruluyor. Şimdi, şu anda fındığın çok daha başındayız, daha girilmemiş tarlalar var. Mesela bir ton fındığı var vatandaşın, İstanbul’dan geldi, okullar da açılıyor, hemen toplayıp, işine bakacak. Bunların haricinde daha piyasada denge oluşmadı ama devlet dengeyi oluşturma koşullarını sağlayan bir irade gösterdi ve ‘Ben TMO’da fındığı bu fiyata alıyorum.’ dedi. Diğer taraftan bu özel sektör, piyasadaki fındık durumuna bakacak, tüccarın elindeki fındığa bakacak, o fiyata göre kendine bir pozisyon elde edecek. TMO fındık almaya başladığı anda piyasa da ona göre şekillenecek. Diyelim ki; bin ton fındık piyasaya girdiğinde, 600 tonunu TMO alsa, fiyat ona göre belirlenecek. Devletin yaptığı bu.”  

“TMO’nun erken ödemesi için milletvekillerimizin Bakan Kirişci ile görüşmeleri devam ediyor”

TMO’nun üreticilere erken ödeme yapması için bölge milletvekillerinin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile görüşmelere devam ettiğinin de altını çizen Keskin, 47:00 – “Evet 21 gün; sizin de programlarınızda dikkat çektiğiniz, vatandaş da alsın – versin parasını. Bu konu ile ilgili vekillerimiz Tarım Bakanımız Vahit Kirişci ile görüşüyor. İnşallah ben bunun olmasından yanayım. Yani ‘21 gün vatandaş niye bekliyor?’ diyeceksiniz, bu da gerçekten haklı bir gerekçe. Devlet bu parayı ayırdıysa, bu müdahaleyi yapacaksa da, fındığını veren parasını alsın. Diğer taraftan, çok zorluklar yaşanan, işte ‘TMO’nun memurları bu işi bilmiyor, ilk defa fındık alıyor.’ Biz o günleri geçtik. Yani ilk günler bu işi yaşadık, TMO’nun ilk müdahalelerinde. Ama şu anda vatandaşlar fındığını vermeye başladı. Yani bu denge oluşacak, daha yeni indi pazara bu fındık.” diye konuştu.