Ferrero’nun devlet desteği ve 667 milyon teşviki ile Düzce ilinde fındık kırma tesisi yapacağı yönündeki karara çok sert tepki gösteren CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Tarım Bakanlığı’nı ihanetle suçladı.

“İtalyan firması devlet desteği ile Türk fındığını ele geçirmeyi amaçlıyor”

İtalyan Firmasının, devlet desteği ile Türk fındığını ele geçirmeyi amaçladığını kaydeden Adıgüzel,  “Aynı girişim için geçtiğimiz yıl Ordu’da arazi bakılmış, Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili de bu işe ayakçılık yapmıştı. Yaptığımız açıklamalar ve yerli sanayicimizin tepkisi ve girişimleri ile Ordu’dan kovaladık. Anlaşılan şimdi Düzce’yi mesken tutmuşlar. Ama Düzce’de yapacakları sadece Düzce’ye değil tüm Karadeniz’e, tüm Türkiye’ye zarar verecek. Biz yabancı yatırma karşı değiliz. Gelsinler, entegre tesis kursunlar, mahsulden son ürüne kadar bizim ülkemizde yatırım yapsınlar. Ancak şu anda Ferraro’nun yaptığı zaten Türkiye’de mevcut olan hatta fazladan var olan bir sektörde kalan yerli sanayiciyi de bitirmek. Ferrero Düzce’de entegre tesis kurmuyor, yine fındık kırma fabrikası kuruyor. Türkiye’de zaten 170’e yakın benzer işletme var. Bunların 40-50 tanesi fazlalık nedeniyle faal durumda bile değil. Şimdi Ferrero tamamen robotik bir fabrika açarak istihdam sağlamadığı gibi, yüksek kapasitede tek bir işletme ile mevcut çalışan yerli kırma fabrikalarının da kapanmasına yol açarak, on binlerce insanın iş kaybına yol açacak. Bu gerçekleşirse artık Karadeniz’de ot bitmez. Birçok yurtsever iş insanı ve sanayici Ferrero’nun bu rekabete aykırı hamlelerine karşı direnirken, yıllardır Ferrero’nun fındığı ele geçirmesine, fiyat oyunlarına ayakçılık yapan, bir kısmı Fetö’cü işbirlikçi saz arkadaşları da seyretmektedir. Bazı yerli Brütüs artıkları ise açıktan destek verip Ferrero’nun terini  almak için peçete elde hazırda beklemekteler.” diye konuştu.

“Bu milli çıkarlar üzerine bir tecavüz, bir terördür”

“Şu anda Türkiye’de tarım sektörünün can damarı ve en büyük ihracat kalemi üzerine yapılan girişim, bir cephe taarruzu, bir orantısız güç kullanımı, milli çıkarlar üzerine bir tecavüz, bir terördür” diyen Adıgüzel, açıklamasına şu şekilde devam etti:

 “Ama ne yazık ki buna önayak olan kolaylık sağlayan taşeronluk yapan Tarım Bakanlığı da tam tabiri ile bu uluslararası saldırıya, bu teröre yardım ve yataklık yapmaktadır. Madem fındığını, milli varlığını teslim edeceksin, toprağını peşkeş çekeceksin sınırda Mehmetçik neden nöbet tutuyor, şehit oluyor.  Gelsin elin oğlu halkını ırgat olarak kullansın yerli sanayiyi bitirsin diye taşeronluk yapıyorsun? Hükümetin bu Ferrero terörüne teşvik ve desteği fındık ekonomisinde Ali Kemal siyasetidir.  Ali cengiz oyunudur.  Bu tek kelime ile açıkça vatana ihanettir,  fındıkta kapitülasyon dur. Bunun ihanetin bedelini er ya da geç bu millet size ödetecektir. Bir sözüm de Ferrero’ya. Yıllarca Türk çiftçisini başka ülkelerde Gürcistan’da, Güney Amerika’da fındık yetiştirmek ile, çikolatada badem kullanmakla vs. tehdit edip ayar vermeye kalktın. Ne oldu kuzum. Kürkçü dükkanına mı döndün. Palavraların sökmez bize. Otur işini, ticaretini namusluca yap. Devlet katında adam ayartıp, yerli Brütüs artıkları ile alavere dalavere ile milletin alın teri emeği ile oynamaya kalkma. Bugünün yarını da var.”

HABER: Savaş ARI