Düzce Belediye Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi parti meclis üyelerinin oy birliği ile alınan ‘İsmetpaşa Ortaokulunun bulunduğu parselin ticari alana çevrilmesi’ kararı, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin ve İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er’i karşı karşıya getirmişti. Keskin, okulun ticari alana çevrilmesini doğru bulduğunu açıklarken, Er ise okulun tarihi bir okul olduğunu kaydederek ticari alana çevrilmesinde meclisin kabul görüşü verdiğini , yıkılmasına karşı olduklarını açıklamıştı. 

“Satıştan elde edilen gelirle daha büyük ve daha modern okul yapılacak…”

Yaşanan bu tartışmalara, alınan kararın teknik kısımlarını Öncü Haber mikrofonuna anlatan Hasan Günden son noktayı koydu. Kararın, İl milli eğitim müdürlüğünün şehir merkezindeki okulların şehrin dışına taşımak, ikili öğretime son vermek ve alansal olarak yeterli büyüklükte olmayan okulun daha büyük bir alanda eğitimine devam ettirmek  için, mecliste grubu bulunan tüm siyasi parti meclis üyelerinin tamamının kabul oyları ile alındığını ve alınan kararın da plansal açıdan doğru bir karar olduğuna dikkat çeken Günden, “Son günlerde İsmetpaşa Ortaokulu ile ilgili Düzce kamuoyunda bir tartışma var. Mülkiyet sahibi Düzce İl Özel idaresi Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsisili, İsmetpaşa Okulunun bulunduğu alan ile ilgili belediyemize müracaat etti. Belediyemizde bu plan tadilatını Belediye Meclisine sundu. Mecliste önümüze gelen plan değişikliğine göre, ‘mevcut İsmetpaşa Ortaokulunun bulunduğu alanı ticari alana çevirmek.’ Biliyorsunuz Milli Eğitim Müdürlüğü bu konu ile ilgili açıklamasını yaptı. Burada amaç şuydu; şehir merkezi içinde okulları mümkün mertebe şehir dışına taşımak. Bu okulda biliyorsunuz şehrin tam ortasında yer alıyor ve etrafı ve bulunduğu ada ticari alan olan bir yer. Bu ticari alan içinde kalan ortaokulu buradan başka bir yere taşıyarak, satıştan elde edeceği geliri de Darıcı Mahallesinde daha ferah bir yere, 10 dönüm üzerine çok daha büyük ve daha modern bir okul yapmak ile alakalı alınan bir karardı bu” dedi.  

“Bu siyaseten rant sağlanacak bir karar değildir”

Alınan kararın siyaseten rant sağlanacak bir karar olmadığını savunan Günden, “Tabii bu konuyu biz Belediye Meclisinde 2020 yılının onikinci ayında görüştük. 2020 yılı onİkinci ayındaki görüşmemizde de hem İmar Komisyonumuz, hem de Belediye Meclisimiz oy birliği ile kabul kararı verdi. Bu İlköğretim alanının ticari alana çevrilmesi alakalı bir karardı. Bu bizce plansal olarak da hukuken de, teknik olarak da doğru bir karar. Tabii bu okulun manevi durumu farklı, 1911 yılından günümüze gelen bir okul orası. Manevi olarak mahalle sakinlerinin dedelerinin, babalarının, annelerinin eğitim gördüğü bir okul. Mahalle sakinlerinin bu konudaki hassasiyeti, serzenişi doğrudur. Ama teknik olarak baktığımız da, oy birliği ile alınan bir karardır. Hem Milliyetçi Hareket Partisi, AK Parti, CHP ve İYİ Partili Meclis Üyelerinin oy birliği ile verdiği bir karardır. Tabii bu okulu ticari alana çevirmek ne demek? Bu okulu ticari alana çevirdiğiniz zaman, artık okul yapılamaz ve sadece işyeri yapılabilir bir alandır. Şimdi; ticari alana çevirdikten sonra ‘Okul yıkılacakmış, bizim haberimiz yoktu’ ya da ‘Başka bir şey yapın’ bunu düşünemeyiz. Yer İl Özel İdare’nin, Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsisli bir alandır. Ticari alana çevirdikten sonra satmakta da bir mahsuru yoktur, bunu kendileri açısından söylüyorum. Burada şunun altını çizmek istiyorum; bu karar mecliste oy birliği ile alınırken, alanda ticari faaliyet gösterileceği gayet nettir. ‘Sadece ticari alana çevrilmesine evet dedik, kararda yıkılması yoktu’ demek boşa düşmektir. Bu siyaseten rant sağlanacak bir karar değildir” diye konuştu

“Bina deprem görmüş, beton dayanıklılık ömrünü doldurmuş”

Binanın çok eski olduğunu ve daha sonradan üzerine bir kat daha çıkıldığını dile getiren Günden, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bina çok eski bir bina, 1911 yılında yapılmış, 1975’te yıkılıp tekrar 3 kat olarak yeniden yapılmış ve 1989’da da dördüncü kat ilave yapılmış. Yani günümüzden 45 yıl önce yapılan bir okul ve bir deprem geçirmiş. Yani İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kalmış olsaydı da yıkılması gereken bir okul, burası. Ne yapabilirdi Milli Eğitim Müdürlüğü? Bu okul artık miadını doldurmuş, yani beton dayanaklılık ömrünü doldurmuş, bunu yıkıp yenisini yapması lazımdı. Fakat bakıyor ki, bin 300 metrekare bir alan. Yenisini yapsanız ne çocuklar için bir oyun alanı, ne bir spor alanı yapılabilir. Yani burası okul yapılacak büyüklükte bir parsel değil. Bu nedenle İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu okulu daha büyük bir alana yapmak için, bu parseli satıp, buradan elde ettiği gelirle de daha büyük, daha ferah, daha modern, ana binasının daha büyük olabileceği bir okul yapmak için böyle bir talepte bulundu. Bizde meclisimizde bu konuyu değerlendirdik. Hem İmar Komisyonumuzdan oy birliği ile olumlu geçti, hem de Belediye Meclisimizde yapılan oylamada, oy birliği ile olumlu geçti bu karar. İnşallah yeni okul yapıldığı zaman, bu okulda okuyan öğrencilerimiz, yavrularımız yeni okulda eğitimlerine devam edecekler.”

“Biz bu kararı bütün olasılıkları göz önüne alarak aldık”

Okul arazisine park yapılması için kendilerine talepler geldiğini kaydeden Günden,  “Bakın, bu alanın park alanı olması için, parselin kamuya terk edilmesi gerekiyor. Biz kendimiz orayı durup dururken park yapamayız. Çünkü tapulu bir mal, tapulu arazinin üzerine de park yapamayız. Bu konu ile ilgili şöyle bir şey de var; biliyorsunuz Düzce’nin en büyük ve en modern parkı inşası devam Millet Bahçesi ve bu alana aşağı yukarı 400 metre mesafede bulunuyor. Yani biz mecliste bu kararı oylarken, bütün olasılıkları göz önüne alarak oylama yaptık ve oybirliği ile doğru bir karar aldık. Biz kararımızın da her zaman arkasındayız” şeklinde konuştu. 

“Çakar’ın İSKİ Koordinatörlüğü konusunda ne Belediyemize, ne de Meclisimize resmi yazı gelmedi”

İSKİ’den sorumlu İYİ Partili Meclis Üyesi Ender Çakar’ın İSKİ Koordinatörlü konusunda resmi görevinin olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Günden, konu ile ilgili şunları söyledi:
“Koordinatörlük görevi resmi mi, bunu bilmiyoruz. Bu konuda Belediyemize ve Meclisimize gelen resmi bir bilgi yoktur. Sanırım bu partisel bir görevlendirme. Bu kısımdan bakarsak Düzcemiz’in faydasına olan her işte, biz Düzce Belediye Meclis Üyeleri olarak, 31 meclis üyemizin tamamı  gönüllü koordinatördür. Ayrıca şu detayın altını çizmek istiyorum; İSKİ İhalesi 2018 yılında yapılmış ve 2022 yılında bitirilmesi planlanıyor. Yani, bunun ihalesi İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin başında AK Partili bir Belediye Başkanı varken yapılmış. Bu İSKİ ihalesini yeni yapılmış bir ihale gibi algılanmasın. Biz AK Parti Belediye Meclis Grubu olarak bir randevu talebinde bulunduk. Geçtiğimiz hafta İSKİ Düzce şantiyesine gittik. Sağ olsunlar o görüşmede AK Parti Meclis Grubuna yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler verdiler. İSKİ Düzce’de 87 Milyonluk bir iş yapıyor. Bunun ihalesini az önce de bahsettiğim gibi 2018 yılında yaptı ve o tarihten beri müteahhit firma Düzce de çalışmalarını sürdürüyor.”

HABER: Savaş ARI