Türkiye seçime gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerin yenilenmesi kararı resmi gazetenin mükerrer sayısında yayınlandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın görüşmesi sona erdi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan "Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verdi" açıklaması yapıldı.
TÜRK SİYASİ TARİHİNDE İLK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 1982 anayasası ile getirilen 45 günlük süre içinde hükümet kurulamaması hükmü çerçevesinde yetkisini kullanarak seçimin yenilenmesi kararı alan ilk Cumhurbaşkanı oldu. Çok partili siyasi hayat içinde ilk kez bir genel seçim Cumhurbaşkanı kararı ile yenilenecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile bugün yaptığı ve 4 saat süren istişari nitelikteki görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir."
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
-Yüksek Seçim Kurulu, toplanarak seçim takvimini belirleyecek. Seçim tarihi olarak 1 Kasım planlanıyordu. Kesin tarih YSK tarafından tespit edilecek.
-Erdoğan, bir milletvekiline büyük ihtimalle de AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'na geçici seçim hükümetini kurma görevi verecek.
-Bu hükümet, seçimin yenilenmesine ilişkin kararın yayımının ardından 5 gün içinde kurulacak ve Meclis'te güven oylaması yapılmayacak. Bu durumda en geç cumartesi günü hükümetin kurularak, Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması bekleniyor.