Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, Öncü Radyo-TV ortak yayınında izleyici ve dinleyicisiyle buluşan Memleket Kahvesi programına konuk oldu. Cumayeri’nin çehresini değiştirecek olan projeleriyle ilgili detayları anlatan Koloğlu, programa Gara’da şehit olan vatandaşlara rahmet dileyerek ve terörü lanetleyerek başladı.

“İlçemizi daha yaşanılabilir ve daha güzel bir yer yapmak için çalışıyoruz”

“Cumayeri’yle alakalı güzel hayal ve düşüncelerimiz var.” diyen Koloğlu, “İlçemizi daha yaşanılabilir ve daha güzel bir yer yapmak için tüm ekip arkadaşlarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Sadece işleri yapıp bir kenara bırakmak yetmiyor, bunları anlatmak lazım; tekrar düşüp bizi izleyenleri sıkmayız umarım. Daha önce de sizinle bir programda bahsetmiştik… Yaklaşık 2. yılın sonuna geliyoruz. Süreç artık kısalmaya başladı.” dedi.

“2021 Cumayeri’nin yılı olacak”

Önünde daha 3 yıllık bir zaman dilimi olduğunu hatırlatan Koloğlu, “Daha 3 yılımız var ama icranın başındaki insanlar olarak bu süreler çok uzun değil. Birçok çalışma yaptık, bunlara kaynak oluşturulması ve hayata geçirilmesi zaman alan meseleler.  “2021 Cumayeri’nin yılı olacak” sloganımız var. Tüm çalışma arkadaşlarımıza da bunu empoze etmeye çalışıyoruz. Yürümek yerine, koşmak ve daha hızlı koşmak için uğraşıyoruz.” diye konuştu.

Cumayeri’nin çehresini değiştirecek projeler: Hilaltepe ve Millet bahçesi

Cumayeri’ni bölgenin sayfiye alanı yapma hedefi taşıyan Millet Bahçesi ve Hilaltepe Mesire alanları projesiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, şunları kaydetti: “Çok önemli ve üstünde duruyoruz. İnsanların pandemi ile sıkıştığı 4 duvardan rahata ulaşmasını sağlamak istiyoruz. Kataloglarımız hazır, uygulamaya dönüşmesi için zaman zaman anlatıyoruz. Projemiz 2 aşamadan oluşuyor, biri Cumayeri’nin hemen girişindeki millet bahçesi projesi ve diğeri de Cumayeri’nin kuzeyinde ismi Hilaltepe olarak değiştirdiğimiz, Hilaltepe projesi… Millet bahçesi, yerel yönetimler tarafından önemsenen projelerdir. Futbol sahası, tenis kortu, kafeteryalar, koşu alanları ve hatta sadece kadınların spor yapabileceği bir spor salonu projemiz de var. İlçemizdeki kadınlar gerçekten aktifler, siyaset, sosyal yaşam, ticaret her alanda etkilerini gösteriyorlar ama bölgemiz tabii ki mutaassıp bölgeler, biz de buna yönelik bir yaklaşımdayız. Bütün çalışanlarının kadın olduğu bir tesis düşünüyoruz, standardı ve kaliteyi sürdürmek için çok cüzi bir ücretle yapılan işin devam etmesini istiyoruz.”  

Hilaltepe Projesi’ne bir millet bahçesinden daha büyük bir anlam yüklediklerini belirten Koloğlu, “Orada millet bahçesiyle beraber geçmişin, kültürün bilinmesi de amaçlandı. Kamelyaların dışında 16 Türk devletini sembolize eden seyir terası olacak. Hilal şeklinde olacaklar, her bir hilalin bulunduğu alana bir Türk devletinin adı verilecek. O devletle alakalı bayrak ve kitabe olacak. Örneğin, Gazneliler kimdir gibi onları kısaca anlatan bir kitabeler de olacak. Onun dışında merkezde Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden hilal ve yıldız olacak. Yine tüm spor alanları, yürüyüş alanları, şelaleler, göletler mevcut.  İnşallah orada büyükçe bir Türk bayrağını dalgalandıracağız.” ifadelerini kullandı.

Projeler hangi aşamada?

Başkan Koloğlu, projelerde gelinen son aşamayı işse şu sözlerle anlattı:

“İhalemizi yaptık, şu an uygulama aşamasına gelindi. Hilaltepe projemizle ilgili altyapı çalışmalarında ciddi aşamalar kaydettik. Millet bahçesi arazisi, orman arazisinden tahsis edildi. Burası da hazine arazisiydi, Milli Emlak’tan tahsis edildi. Buralarla alakalı herhangi bir kamulaştırma işlemi yapılmadı. Şelalelerin alt tarafında sosyal tesis alanımız var, çalışmalar devam ediyor. Zemin çalışmalarımızda ciddi aşamalar kat ettik. Kar nedeniyle ara verilse de arkadaşlarımız yağmur çamur demeden çalışmaları sürdürüyorlar. İnşallah güzel bir alanı ilçemize kazandırmak istiyoruz. Bu önceden beri düşündüğüm bir şeydi ama öncelikler vardı; özellikle istihdamla alakalı, Rulman fabrikası da bunlardan bir tanesi ve şimdi bunlara sıra geldi.”

Cumayeri’nde yapılaşma kalp şeklinde

Çarpık kentleşme ve yapılaşmayla ilgili de projelerin sürdüğünü belirten Koloğlu, “Öncelikle Cumayeri tek bir hat üzerinde değil! Eğer imara dikkat ederseniz, Cumayeri kalp şeklinde. Şehirde tabii çirkin görüntüler var. Belediyeden başlıyor, jandarma, kalıcı konutlar; binaların yapısı bozuk. 3 Yıl sonraki Cumayeri’ni tarif etmek istiyorum. Gümüşova’dan çıkıp Cumayeri’ne girdiğimizde şehir kapısı karşılayacak. Girişin sağ tarafına sanayiyi taşıyacağız.” dedi.

“Hiçbir araç açıkta kalmayacak”

Cumayeri’nde hiçbir aracın açık alanda kalmadığı bir sistem üzerinde çalıştıklarını aktaran Koloğlu, “Araçlarımızın hepsi kar altında, üzeri kapalı alanlar yapacağız ve Cumayeri Belediyesi’ne ait bütün araçlar kapalı alanda kalacak. Bununla alakalı çalışmalarımıza başladık, devam ediyoruz. Jandarma binamızın inşaatına başlandı. Yeşillikler içerinde güzel bir Jandarma binamız olacak. Deprem kalıcı konutlarımız var, konumları güzel ama dış cephede sıkıntıları var. Belediye meclisi ve site yönetimi bir araya gelerek sorunları çözeceğiz. Bazı evlerin önü güzel, bazıları çirkin bunları da daha estetik bir hale getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cumayeri’ni motosklet sporlarında da önemli bir alana taşıyacak olan pist projesindeki son duruma değinen Koloğlu, “Defalarca Dünya Şampiyonu olmuş AK Parti Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun ciddi anlamda desteğiyle, gönül birliğiyle bir çalışma var. Belki tevafuk oldu, yazımız geldi. Spor Bakanlığı yazımızı imzaladı, bu alanın motor yarışları tesisi olarak tahsis edilmesi için süreç başladı ve inşallah daha hızlı ilerleyecek. Özel bir pist olacak ve trafik kazalarının önüne geçilmesi için de burada eğitim, çalışmalar devam edecek.” dedi.

Cumayeri’ne değer katacak enerji projeleri

Düzce’de belediyecilik anlamında bir ilk olma özelliği taşıyan hidroelektrik santrali (HES) ve güneş enerjisi santrali (GES) projeleriyle takdir toplayan Koloğlu, enerji üretimiyle alakalı üretken belediyecilik anlayışına sahip olduklarını belirterek şöyle konuştu:

“ 50+1 projemizin içinde üç tane enerji projemiz var. Hidroelektrik santrali, Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgâr Enerjisi Santrali… GES ve RES ile ilgili bir sıkıntı var, İSKİ’nin havza koruma yönetmeliği çıktı. Yönetmeliğe uymak durumundayız. GES ve RES içme suyuna nasıl olumsuz etki edebilir? Açıkçası ben de bunu sordum ama tam bir cevap alamadım. GES’le ilgili planladığımız alan zaten mor alanın dışında… Cumayeri’nde kullanılan sokak aydınlatmaları, millet bahçesi, mesire alanlarında bu elektriği kullanarak, enerji ihtiyacını ücretsiz karşılamak amacındayız. Belediyenin bir gider kalemini düşürmeyi amaçlıyoruz. Enerji potansiyeli ne kadarsa o kadar büyük bir santral kurabiliyorsunuz. 1 Megawatt sistem kurabileceğiz ama bunun 250 kilowattlık kısmı artacak. Bunu da yerel tedarikçiye satabiliyorsunuz. Hiçbir bedel ödemeden sadece fazla üretilen enerji ile bunu sağlayabiliyoruz. Belediyemiz kendi enerjisini kendisi üretecek. HES için de yönetmelikle ilgili sıkıntı vardı. Bakanlıkla konuştuk, kanun yapma tekniğinde sorun olduğunu söyledik, değiştirdiler. Şimdi, idareden izin alma şartı getirildi.”

“Söz vererek geldik, çalışıyoruz”

Daha önce 4 defa seçime girdiğini hatırlatan Koloğlu, “Dört defa seçime girdim. Seçim işi nasip işidir. Olmayınca olmuyor bu iş. Biz bu projelerimizi bu dönem içinde yapmak durumundayız, söz vererek geldik. Sonsuza kadar bu koltukta olacağız diye bir şey yok. Biz bu dönemi çok iyi değerlendirmek ve projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. (01:00:17) Açıkçası konuşulacak çok şey var. İşimizin bir parçası, yaptıklarımızı anlatmamız gerekiyor. Amacımız insanlara seçimde vaat ettiğimiz projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz. Sadece onunla bağlı kalmıyoruz, olması gereken yeni projeleri de hayata geçirmek için devam ediyoruz.” dedi.